Rešeno između 70 i 100 predmeta akreditacije studijskih programa i fakulteta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2018, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešeno između 70 i 100 predmeta akreditacije studijskih programa i fakulteta

Kada je pre dva meseca počela da radi, Komisiju za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) sačekalo je oko 300 predmeta za akreditaciju postojećih i novih studijskih programa i visokoškolskih ustanova, a do sada je pozitivno rešeno između 70 i 100 predmeta.

Kako kaže predsednica Komisije Neda Bokan, ipak je teško dati precizan podatak jer svakodnevno stižu novi predmeti i izdaju se rešenja.

Navodi da je akreditaciju dobio i studijski program germanistike na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Filozofskom fakultetu u Nišu, ali i Poljoprivredni fakultet u Kruševcu koji je osnovan kao deo Univerziteta u Nišu.

Neda Bokan za Tanjug kaže da je Komisija jedinstvena u radu, da ne rade samo prihvatanje ili odbijanje studijskih programa, odnosno recenzentskih izveštaja, već da se trude da poboljšaju kvalitet studijskih programa i kvalitet rada ustanove.

"Mislim da je jedan od najinteresantnijih primera u tom smislu akreditacija studijskog programa za germanistiku na Filozofskom fakultetu u Nišu. Počeli smo s potpuno različitim stavovima, naizgled s nerazumevanjem svih partnera koji su tu učestvovali, a na kraju smo postigli konsenzus", ističe profesorka Bokan.

Upitana da li ima pritisaka na Komisiju za akreditaciju, kaže da ne bi bila iskrena kada bi rekla da nema, ali da je važno da je Komisija homogena i da pritiske uspešno prevazilaze.

"Suština je unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja, a ne odlučivanje crno-belo, hoćemo li ili nećemo da akreditujemo studijski program. Uvek dajemo preporuke kako mi sagledavamo da mogu da se poboljšaju i kvalitet studijskog programa i kvalitet rada ustanove. Tako da smo te pritiske uspešno prevazilazili", naglasila je ona.

Kaže da se kao pritisak može protumačiti i to što je u medijima unapred najavljivano da će Komisija akreditovati germanistiku u Nišu i Poljoprivredni fakultet u Kruševcu.

"Sve je bilo najavljeno, znači mogao se očekivati pritisak. Uspeli smo da uspostavimo dobru komunikaciju sa svim institucijama sistema. Istakla bih nesebičnu pomoć i saradnju svih institucija, ali i posrednika između tih ustanova Simu Avramovića kao predsednik Upravnog odbora Nacionalnog akreditecionog tela ", istakla je Neda Bokan.

To što je Zakon o visokom obrazovanju predvideo da se reakreditacija sada radi na sedam godina, ona kaže da ne znači da KAPK između tog perioda neće proveravati kvalitet rada visokoškolskih ustanova.

"Naprotiv, imaćemo intenzivnije i češće kontakte s visokoškolskim ustanovama i oni će biti u obavezi da nas obaveštavaju o unapređenju kvaliteta, a ugovaraćemo i posete. Ne u tom smislu da budemo kontrolori, već da radimo zajedno na unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja", naglasila je profesorka Bokan.

Evropska mreža akreditacionih agencija (ENKVA) stavila je Srbiju iz punopravnog članstva u "članstvo pod nadzorom" na dve godine, a Neda Bokan kaže da je cilj da se Srbija zadrži u toj krovnoj evropskoj organizaciji nacionalnih agencija za akreditaciju u visokom obrazovanju.

Kojim tempom će se obavljati promene kako bi se zadovoljili kriterijumi ENKVA, mora biti postignut dogovor, kako kaže, na nivou Ministarstva prosvete, Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Komisije za akreditaciju.

"Činjenica je, i svi se slažemo u tome, da je visoko obrazovanje i obrazovanje u celini prolazilo kroz krize, kvalitet je opao u odnosu na neki raniji period. Da bi se postigao neki kvalitet treba proceniti kojim tempom ćemo obavljati promene", naglasila je Neda Bokan.

Lestvica se, pojašnjava, ne sme visoko postaviti jer je u obrazovanju, kao u skoku u vis, ako se lestvica postavi previsoko niko je neće preskočiti. Mora se postaviti niže i postepeno povećavati.

"Tu treba vrlo pažljivo analizirati sve što mi želimo da menjamo i da vidimo kojim tempom ćemo to menjati. Zato mislim da je važan sastanak Komisije za akreditaciju, Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i predstavnika Ministarstva prosvete, da bi objedinili želje i planove države kako hoće da se razvija obrazovanje", pojasnila je ona.

Već su napravljeni pozitivni pomaci. Formirano je finansijski nezavisno Nacionalno telo za akreditaciju i proveru kvaliteta (NAT) u okviru koga funkcioniše Komisija za akreditaciju. Ranije je Komisiju za akreditaciju finansiralo je Ministarstvo prosvete.

Kako bi se uskladila sa zahtevima ENKVA, Komisiji predstoji donošenje brojnih pravilnika, i to pravilnika o standardima za početnu akreditaciju, za akreditaciju studijskih programa, za akreditaciju ustanova, pravilnika o recenzentima…

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rešeno između 70 i 100 predmeta akreditacije studijskih programa i fakulteta

Izvor: Radio 021, 11.Nov.2018

Kada je pre dva meseca počela da radi, Komisiju za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) sačekalo je oko 300 predmeta za akreditaciju postojećih i novih studijskih programa i visokoškolskih ustanova, a do sada je pozitivno rešeno između 70 i 100 predmeta...Kako kaže predsednica Komisije Neda...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.