Rešavanje pitanja prava manjina u Srbiji i Hrvatskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2018, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešavanje pitanja prava manjina u Srbiji i Hrvatskoj

Srbija i Hrvatska načinile su pomake u rešavanju pitanja hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj, ali nerešenih pitanja ima i dalje. Korak ka njihovom rešavanju načinjen je na dvodnevnoj sednici Međuvladinog mešovitog odbora koja je juče počela u Beogradu, a danas je završena u Bačkom Monoštoru.

Između dva zasedanja Međuvladinog mešovitog odbora (MMO) prošle su tri godine i u tom periodu neke od preporuka iz Sporazuma o zaštiti hrvatske manjine u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbiji i srpske u Hrvatskoj su provedene i sa srpske i sa hrvatske strane, ali veliki broj pitanja i dalje nije rešen.

"Kada je reč o hrvatskoj manjini u Srbiji nerešeno pitanje je političko predstavljanje odnosno razlika koja postoji u izbornim sistemima u Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj. Naravno i problematika zapošljavanja u javnom sektoru i sagledavanje realnih brojeva pripadnika manjina zaposlenih u javnom sektoru. Taj broj nije zadovoljavajući i na tome moramo raditi.

Za obe strane važno je i pitanje dostupnosti udžbenika u predškolskom programu, osnovnim i stručnim školama. Udžbenici za osnovne škole se aktivno rešavaju, uz otvaranje većeg broja manjinskih odeljenja, ali u interesu pripadnika manjina na tome se mora raditi i dalje", kazao je Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i kopredsedavajući MMO–a sa srpske strane.

U preporukama sa ove sednice biće i otvaranje Školskog centra na hrvatskom jeziku.

"To će biti deo Preporuka sa ove sednice i očekujem da državni organi stanu iza ove inicijative", rekao je Bošnjak.

Zajednička inicijativa i hrvatske i srpske strane je prekogranična saradnja u zajedničkim projektima koje finansira Europska unija.

"Hrvatska je članica Evropske unije, Srbija to tek treba da postane i to samo po sebi daje mogućnost prekograničnih projekata od koje će koristi imati obe države, ali sa posebnim akcentom da se u te projekte uključe manjine sa obe strane granice kako bi ti projekti podigli nivo kvaliteta njihovog života", izjavio je Zvonko Milas, kopredsedavajući MMO–a sa hrvatske strane i državni sekretar Središnjeh ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Tomislav Žigmanov predstavnik hrvatske manjinske zajednice u Međuvladinom mešovitom odboru rekao je da je deo preporuka sa prethodne sednice realizovan, ali i dalje ima nerešenih pitanja koja se tiču hrvatske zajednice.

"Još jednom se potvrdilo da se naš najvažniji zahtev, a to je član 9. iz Sporazuma koji se odnosi na zastupljenost Hrvata u predstavničkim i izvršnim telima, na svim nivoimai dalje ne sprovodi za razliku od Hrvatske u kojoj su predstavnici srpske zajednice zastupljeni u predstavničkim i izvršnim telima. Taj naš najvažniji zahtev jeste jedini ključ kada je u pitanju osiguravanje participacije predstavnika manjina u političkom i javnom životu", kazao je Žigmanov.

Oba strane saglasne su da razgovarati treba i izvan redovnih sednica radi što kvalitenijeg rešavanja preporuka koje će biti definisane nakon ovih razgovora u Beogradu i Monoštoru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.