Rekonstrukcija zgrade stare železničke stanice od jula; Imena 20 zaslužnih u kulturi Srbije ove nedelje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2022, 10:32

Rekonstrukcija zgrade stare železničke stanice od jula; Imena 20 zaslužnih u kulturi Srbije ove nedelje

Krajem aprila biće završena projektna dokumentacija i idejno rešenje za rekonstrukciju zgrade stare glavne železničke stanice u Beogradu kako bi postala zgrada Istorijskog muzeja Srbije, rekla je danas ministarka kulture Maja Gojković.

Gostujući na TV Pink ona je najavila da će radovi na rekonstrukciji biti započeti u julu, te da će biti završeni najkasnije do novembra 2023. godine.

Od 4,1 hiljade kvadratnih metara prostor za postavku muzeja biće oko 2,8 hiljada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << metara kvadratnih, rekla je ona.

Kako je navela ukupna investicija je procenjena na 13,5 do 15 miliona evra, a replike za buduću postavku, krune, odeća, i drugi predmeti već su u izradi, rekla je ona.

Ona je navela da je ta zgrada kulturno nasleđe, te da je svetski trend da se u takvim objektima otvaraju muzeji i objekti kulture.

Gojković je kao skandalozne ocenila ideje da se ta zgrada vrati u funkciju železničke stanice, kao i ideju da se spomenik Stefanu Nemanji preseli sa Savskog trga.

Imena 20 zaslužnih u kulturi Srbije ove nedelje

Gojković je najavila da će Vlada Srbije ove nedelje odlučiti o novih 20 dobitnika nacionalnih priznanja za doprinos kulturi.

Gostujući je istakla da se ova priznanja dodeljuju posle dužeg vremena.

Dodala je da je Komisija koja predlaže zaslužne imala težak posao, da je konkurencija bila izuzetno velika, te da im nije bilo lako da predlože kandidate.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ove nedelje odluka o novih 20 dobitnika nacionalnih priznanja u kulturi

Izvor: Radio 021, 07.Feb.2022

Ministarka kulture Maja Gojković najavila je da će Vlada Srbije ove nedelje odlučiti o novim dobitnicima nacionalnih priznanja za doprinos kulturi.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.