Region: U Sloveniji obolelo 428 ljudi, preminuo 51 pacijent; U BiH 59 smrtnih slučajeva; U Hrvatskoj 1.830 novozaraženih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2020, 10:07

Region: U Sloveniji obolelo 428 ljudi, preminuo 51 pacijent; U BiH 59 smrtnih slučajeva; U Hrvatskoj 1.830 novozaraženih

Da li će doći do pada broja inficiranih i mogućeg zaključavanja zavisi isključivo od našeg poštovanja mera, izjavio je danas direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša.

On je za TV Vijesti rekao da, kada se pogleda 14-dnevna incidenca, Crna Gora ima blagi pad broja zaraženih.

"Zaravnili smo krivu, ali je i dalje visoka. Sve mere bi trebale da dovedu do pada inficiranih i to zavisi isključivo od toga da li ćemo poštovati mere", rekao je Mugoša. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << On je istakao da građani nisu previše posvećeni niti poštuju mere.

"Dobili smo snimke iz restorana, kafića, sve se vidi i na društvenim mrežama i pitamo se šta dalje i šta raditi", naveo je Mugoša.

On je rekao da je pokušano sa merama tako da se ne zatvori privreda, ali da je činjenica da to u Crnoj Gori ne ide baš lako i jednostavno.

Dodao je da je zdravstveni sistem opterećen, ali se i dalje održava.

"Ali, ako se ne smanji broj zaraženih, strah me da ćemo morati ići i u kompletno zaključavanje kao u prvom talasu", poručio je Mugoša.

Hrvatska: 74 preminula pacijenta i 1.830 novozaraženih osoba

U Hrvatskoj su u poslednja 24 sata preminule 74 osobe, a 1.830 je novozaraženih, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je 21.457, od kojih je hospitalizovano 2.358 pacijenata, a na respiratoru je 255.

Od 25. februara u Hrvatskoj su do danas registrovane 128.442 osobe zaražene novim korona virusom, od kojih je 1.786 preminulo, a oporavilo se 105.199.

U poslednja 24 sata oporavila se 3.361 osoba. U samoizolaciji su trenutno 46.802 osobe. Do danas je testirano 749.346 osoba, od kojih 5027 u poslednja 24 sata.

U Bosni i Hercegovini 59 smrtnih slučajeva i 518 novozaraženih 

U Bosni i Hercegovini, bez Brčko distrikta, u poslednja 24 sata prijavljeno je 59 smrtnih slučajeva i 518 novozaraženih osoba.

U Federalnom Zavodu za javno zdravstvo analizirana su 1.162 uzorka, od kojih su 384 pozitivna na korona virus, dok su 42 pacijenta preminula.

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Kantonu 10.

U tom entitetu je do sada testirano ukupno 276.973 uzorka, a prisustvo virusa je registrovano kod 56.128 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izlečena su 37.294 pacijenta, a u protekla 24 sata oporavak je zabležen kod 1.007 pacijenata.

Trenutno su aktivna 17.282 slučaja pozitivna na korona virus.

Sa današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 1.552.

Ranije je saopšteno da je u Republici Srpskoj u poslednja 24 sata registrovano 17 smrtnih slučajeva i 133 novozaražene osobe.

Slovenija: Obolelo 428 ljudi, preminuo 51 pacijent

Slovenija je danas zabeležila 428 novih slučajeva korona virusa, preminuo je 51 pacijent.

U nedelju je urađeno 1.880 testova, a procenat zaraženih u odnosu na testirane je pao na 22.77, sa više od 30 procenata dan ranije.

Broj novoobolelih je niži nego nedelju dana ranije, kada je bio prosek 470, međutim, broj hospitalizovanih pacijenata se povećao u odnosu na nedelju, prenela je agencija STA.

Vladini podaci pokazuju da je na bolničkom lečenju 1.298 ljudi, od kojih je 205 na odeljenjima intenzivne nege, a otpušteno je 36 pacijenata iz bolnice.

Aleš Rozman, direktor klinike Golnik, rekao je za TV Slovenija u nedelju da bi broj obolelih pacijenata u bolnicama morao da padne ispod 1.000 kako bi se mere ublažile.

Rozman je član vladinog anti-kovid tima i kaže da bi restriktivne mere mogle da počnu da se ublažavaju kada broj hospitalizovanih padne do te mere da se otvori prostor za eventualne nove bolesnike, ukoliko dođe do novog porasta inficiranih.

"Razmišljamo da kada broj hospitalizovanih padne ispod 1.000, možemo da otvorimo škole i deo ekonomskog sektora. Međutim, sada ne možemo da eksperimentišemo na taj način, jer nemamo rezervnu opciju", rekao je on.

Slovenija je dosad potvrdila više od 75.800 slučajeva.

U RS 17 smrtnih slučajeva i 134 novozaražena

U Republici Srpskoj je u poslednja 24 sata prijavljeno 17 smrtnih slučajeva i 134 novozaražene osobe, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Najviše novozaraženih je iz Banjaluke, 39.

Do sada je u RS potvrđeno 29.952 slučajeva virusa korona, a preminulo je 1.048 osoba.

Od virusa korona do sada se oporavilo 14.670 osoba, a testirano je 132.505 osoba.

Ukupno su u Republici Srpskoj hospitalizovane 1.223 osobe, pod zdravstvenim nadzorom je 12.812 osoba, dok je nadzor završen kod 94.161 osoba.

Nikola Plećaš u bolnici zbog korona virusa

Legendarni jugoslovenski košarkaš Nikola Plećaš hospitalizovan je zbog probelma sa korona virusom.

Kako prenosi Hina, 76 novih slučajeva zaraze korona virusom potvrđeno je u danas na području Istarske županije, a među hospitalizovanim u pulskoj bolnici je i bivša jugoslavenska košarkaška legenda 72- godišnji Plećaš.

Plećaš je legenda zagrebačke Lokomotive, a zvali su ga "Sveti Nikola" jugoslovenske košarke.

Igrao je na poziciji plejmejkera i beka, a tokom karijere sa reprezentatcijom Jugoslavije osvojio se sedam medalja na najvećih takmičenja.

Prvu medalju sa Jugoslvaijom osvojio je 1968. godine na Olimpijskim igrama u Meksiku (srebro), a bio je član tima koji je 1970. godine u Ljubljani osvojio prvo svetsko zlato.

U Zagrebu počeo protest ugostitelja zbog zatvaranja

U podne je na zagrebačkom Trgu bana Jelačića počeo protest preduzetnika i ugostitelja zbog najnovijeg seta epidemioloških mera.

Mere koje su stupile na snagu u subotu u ponoć predviđaju zatvaranje svih ugostiteljskih objekata do 21. decembra, osim onih koji pružaju usluge smeštaja.

Kako prenosi hrvatski portal Index, na protestu je više stotina učesnika i svi se pridržavaju epidemioloških mera, nose maske i drže propisano odstojanje.

Nakon okupljanja protestanti su se uputili ka zgradi Ministarstva finansija.

Ugostitelji traže obeštećenje tokom zatvaranja i oslobađanje od plaćanja fiksnih troškova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.