Region: Crnogorski predsednik pozvao na zatvaranje granica, Hrvatska ne ublažava mere

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2021, 08:51

Region: Crnogorski predsednik pozvao na zatvaranje granica, Hrvatska ne ublažava mere

Broj novozaraženih korona virusom u zemljama regiona se ne smanjuje, osim u Hrvatskoj, gde su brojevi svakog ponedeljka uobičajeno niži, zbog manje testiranih uzoraka, dok je u Crnoj Gori prijavljeno 18 smrtnih slučajeva, što je najviše od početka epidemije.

Prema zvaničnim podacima entitetskih institucija i Brčko distrikta u BiH su u poslednja 24 sata prijavljene 393 novozaražene osobe, dok je preminulo čak 38 pacijenata.

Samo u Federaciji BiH testirano je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 1.718 uzoraka, od kojih su 304 pozitivna na korona virus, dok je 25 pacijenata preminulo od posledica korona virusa.

U Republici Srpskoj je testirano 495 laboratorijskih uzoraka, a korona virus potvrđen je kod 86 osoba. Preminulo je 12 obolelih.

Radi se o 44 muške i 42 ženske osobe, od kojih je 11 mlađe, 55 srednje i 20 osoba starije životne dobi.

U Brčko distriktu su registrovana tri nova od samo pet testiranih uzoraka, a jedan pacijent je preminuo.

U Crnoj Gori u protekla 24 sata od posledica korona virusa preminulo je još 18 osoba, što je najviše u jednom danu. Potvrđeno je i još 417 novopozitivnih slučajeva, a ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva je 8.969.

Crnogorski predsednik Milo Đukanović ponovo je danas pozvao Vladu da hitno i bez odlaganja zatvori granice i uvede najstrože epidemiološke mere.

"Podaci o broju preminulih i novoregistrovanih slučajeva Kovid-19 su alarmantni", naveo je Đukanović na Tviteru.

Iz Instituta za javno zdravlje ranije danas je saopšteno da je u poslednja 24 časa od posledica korona virusa preminulo 18 pacijenata, što je najviše od početka pandemije u jednom danu, prenose podgoričke Vijesti.

U Severnoj Makedoniji danas je saopšteno da je na koronavirus testirano 1.562 uzorka, od kojih je 316 novozaraženih, dok je 11 pacijenata umrlo.

U Sloveniji je prijavljeno 210 novozaraženih i šest preminulih osoba.Testirano je svega 1.681 uzoraka, a učešće pozitivnih u broju testiranih je 12,5 odsto.

Slovenija je u narandžastom nivou restriktivnih mera, ali su ova dva regiona prošle nedelje, zbog pada u broju inficiranih, prešli u blažu, žutu zonu, u kojoj je dozvoljeno da se kafići i restorani pružaju usluge na otvorenom, prenela je agencija STA.

Ministar zdravlja Severne Makedonije predlaže policijski čas

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče predložio je danas da se uvede policijski čas u periodu od 22.00 sata do 5.00 časova na teritoriji cele zemlje, kao što je preporučila Komisija za zarazne bolesti.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva zdravlja, Filipče je to predložio na sastanku glavnog koordinativnog kriznog tela Severne Makedonije, prenosi MIA.

Kako se dodaje, Komisija će doneti odluku o datumu početka policijskog časa i tome koliko dugo će on biti na snazi.

Filipče je naveo da je Komisija preporučila policijski čas nakon što je poslednjih nedelja zabeležen porast broja novih slučajeva korona virusa.

On je naveo i da do prenose virusa dolazi zbog okupljanja ljudi, kao i zbog nepoštovanja epidemioloških mera, poput nošenja zaštitne opreme i držanja distance.

Gosti će moći da budu usluženi od 6.00 do 19.00 i moraće da napuste objekte do 19.30.

Ako broj inficiranih poraste ili inspekcija utvrdi kršenje mera, vlada će zatvoriti kafiće i restorane opet.

Mušterije će morati da nose maske, osim kada sede za stolovima, piju ili obeduju, a osoblje neće moći na radnom mestu da skida zaštitne maske i moraće da se testira na kovid jednom nedeljno.

Osobe koje su revakcinisane i bivši kovid pacijenti su izuzeti od pravila o testiranju.

I srednje škole će se danas otvoriti, tako što će jedna grupa đaka dolaziti u obrazovne ustanove, druga polovina će od kuće i pratiti onlajn nastavu i to će se smenjivati, s tim da grupa đaka koja ide u školu mora da nosi zaštitne maske

Država će početi da vakciniše nastavnike starije od 50 godina, ali će oni morati da se testiraju jednom nedeljno.

Hrvatska ne ublažava mere

Šef Nacionalnog štaba Hrvatske za borbu protiv korona virusa Davor Božinović ocenio je danas da, s obzirom na epidemiološku situaciju u regionu i u Evropi, ne treba očekivati ublažavanje epidemiolokih mera koje su na snazi.

Božinović je posle današnje sednice Nacionalnog štaba rekao kako se krajem sedmice "mora razmisliti o produžetku mera", javlja N1 Zagreb.

"Sad je još rano konkretno govoriti o tome, ali s obzirom na rast, teško da se od 15. marta mogu očekivati popuštanja", rekao je Božinović, navodeći taj datum kao dan do kada je privremenom izmenom prethodnih odluka preduženo važenje mera, uključujući i ograničenja za ulazak na teritoriju Hrvatske.

Po Božinovićevoj oceni, "pre bi trebalo biti u fokusu očuvanje sadašnjih mera, da se ne moramo vraćati nazad".

"Nastavićemo da pratimo situaciju sa širenjem virusa u Hrvatskoj i van zemlje i donosićemo mere. Nema tu kopi-pejst pristupa i mislim da je to ispravno”, rekao je šef Nacionalnog štaba Hrvatske za borbu protiv korona virusa.

Hrvatska tako danas beleži samo 94 novozaražene osobe, što je 4,3 odsto od broja testiranih, dok je na respiratoru 74 pacijenta, što je 10 odsto više u odnosu na juče. U jednom danu u Hrvatskoj je umrlo 19 pacijenata.

Rast novozaraženih osoba prošle sedmice u odnosu na sedmicu ranije je 16.3 odsto, a prosečna mesečna incidenca je u Hrvatskoj - 161.2.

Slovenija: Umrlo šest, zaraženo 210

U Sloveniji je u protekla 24 sata potvrđeno 210 novih slučajeva zaraze korona virusom, a od posledica kovid-19 umrlo je šest osoba, objavila je danas slovenačka vlada.

Kako se navodi na tviter nalogu Vlade Slovenije, testirana je 1.681 osoba i udeo pozitivnih testova je 12,5 odsto.

U bolnicama se nalazi 527 osoba, od kojih je na intenzivnoj nezi 91, a otpuštena je 14 pacijenata.

Potvrđen je i prvi slučaj brazilskog soja korona virusa, izjavila je danas šef grupe eksperata Mateja Logar.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je taj prvi slučaj potvrđen u jednoj tročlanoj porodici u Mariboru, prenosi portal 24UR.

Ona je dodala da za sada nema podataka da li se još neko zarazio, kao i da se nada da neće biti daljeg širenja.

Logar je kazala da je pacijent smešten u mariborsku bolnicu, dok se druga dva člana porodice oporavljaju kod kuće.

Govoreći o opštoj situaciji u Sloveniji ona je kazala da situacija ne napreduje, kao i da nije moguće ublažiti mere ove nedelje.

Goletić: U Bosni i Hercegovini 12 različitih genetskih linija

U Bosni i Hercegovini cirkuliše 12 različitih genetskih linija, ali nisu sve genetske linije i tzv. varijantni sojevi koji izazivaju zabrinutost, izjavio je danas Teufik Goletić, šef laboratorije koja sekvencioniše virus na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu.

U Kantonu Sarajevo zatvaranje za vikend

Zbog pogoršane epidemiološke situacije Kanton Sarajevo uvodi mere zatvaranja od petka u 20 sati do ponedeljka u 6 ujutro, javlja Klix.ba.

To je potvrdio premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, a sarajevski portal saznaje da će građani u tom periodu moći da se kreću, ali da tržni centri i ugostiteljski objekti neće raditi.

Radiće apoteke, prodavnice hrane i benzinske pumpe.

Vlada će naknadno objaviti detalje naredbe.

Govoreći o različitim sojevima koronavirusa u svetu, Goletić kaže da je od varijantnih sojeva koji izazivaju zabrinutost do danas u njegovoj laboratoriji identifikovan samo tzv. britanski soj ili B117.

"Upozoravao sam i prethodnih sedmica da osim tog britanskog, imamo i češki soj koji još uvek nema status soja koji izaziva zabrinutost. Njega beležimo još od novembra. Oba soja se odlikuju većom potencijom prenosa sa osobe na osobu”, objasnio je Goletić u izjavi za sarajevsku N1 tv.

Navodi da su PCR testovi bitan alat da bi pronalazili nove slučajeve, ali da se njima ne mogu prepoznavati sojevi korona virusa.

“Mi danas u BiH imamo neke tzv. "mutant" PCR testove koji su indikativni da smo "ulovili" neke od sojeva. O kom varijantnom soju je reč, može se tek utvrditi na osnovu sekvencionisanja. Rič je o dve različite tehnologije”, kazao je.

Tvrdi da i deca imaju određenu ulogu u širenju korona virusa.

“Deca mogu biti inficirana, mogu razviti simptome bolesti i mogu da učestvuju u širenju ovog oboljenja. Kod dece je klinička slika uglavnom ili blaža ili asimptomatska, ali i u mojoj laboratoriji smo utvrdili da u uzorcima kod dece nalazimo izuzetno visoke titrove virusa koji sigurno impliciraju mogućnost da i deca imaju ulogu u transmisiji”, naveo je Goletić.

Prema njegovim rečima, u BiH je situacija povoljnija nego u zemljama u kojima je pronađen južnoafrički soj.

Istakao je i da se kod britanskoj soja utvrđuje jedna specifična mutacija koje se zove E484K, koja suštinski omogućava u manjoj ili većoj mjeri izbegavanje prirodnog ili imuniteta stečenog nakon vakcinacije.

U Severnoj Makedoniji registrovano je 316 novih slučajeva korona virusa,

Još 11 osoba je umrlo od te zaraze, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Novi broj zaraženih potvrđen je sa 1.562 testa u prethodna 24 sata i pozitivno je 20,23 odsto testiranih.

Od korona virusa u Severnoj Makedoniji do sada je umrlo 3.206 osoba, dijagnostikovano je 107.479 zaraženih, a aktivnih slučajeva ima 8.863, prenose mediji

Institut za javno zdravlje je registrovao da je ozdravio još 681 pacijent, pa je ukupan broj izlečenih 95.410.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Slovenija: Otvaraju se kafići, restorani i srednje škole

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Mar.2021

LJUBLJANA - Kafići i restorani u dva regiona, u Posavju i na jugoistoku Slovenije, moći će od danas da rade normalno u probnom periodu koji će trajati sedam dana.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.