Razgovor predstavnika Fondacije Dajana Paunović i čelnika kikindske lokalne samouprave

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2022, 06:01

Razgovor predstavnika Fondacije "Dajana Paunović" i čelnika kikindske lokalne samouprave

Rodna ravnopravnost, ekonomsko osnaživanje i afirmacija žena, podsticanje preduzetništva, promocija jednakih mogućnosti, kao i konkretne mere u oblasti populacione i socijalne politike bile su teme razgovora predstavnika Fondacije ''Dajana Paunović" i čelnika kikindske lokalne samouprave.

U proteklih godinu i po dana, predstavnici Fondacije ''Dajana Paunović" posetili su 40-tak lokalnih samouprava, kako bi se na terenu uverili šta su zajednički, a šta specifični problemi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pojedinih opština i gradova. Pomoć i podrška samohranim majkama, višečlanim porodicama, kao i uspešnim učenicima i mladim sportistima neke su od akcija koje Fondacija realizuje. Demografski podaci upozoravaju da se u fokusu države, lokalnih samouprava i nevladinog sektora moraju naći konkretne mere populacione i socijalne politike. Na tom tragu, Fondacija očekuje dobru saradnju sa lokalnim samoupravama.

"Populaciona politika najbolje rezultate daje u ruralnim seoskim sredinama, a najveći problem sa populacionom politikom imamo u urbanim sredinama. Ali, i to je rešivo, važno je da problem pristupimo na adekvatan način i da težimo ka strateški održivim rešenjima", kaže Dajana Paunović, predsednica Fondacije.

"Da bismo koncipirali optimalan model, model koji će da daje rezultate, mi moramo na terenu da precizno i tačno definišemo ciljne grupe. To lokalna samouprava može najbolje da uradi, jer su uslovi specifični u svakoj sredini I upravo zato je uloga lokalne samouprave nezamenljiva", ističe Marko Matić, predsednik Upravnog odbora Fondacije.

Zahvaljujući izdvajanjima iz gradskog budžeta, kikindska lokalna samouprava realizuje više konkretnih mera u oblasti populacione i socijalne politike, ali prostora za nove projekte svakako ima.

"Ušli smo u program 3 plus, izdvajamo sredstva opredeljena za vantelesnu oplodnju. Moram se pohvaliti da smo u 2022. godini, za sve ono što radimo, dobili Povelju kao jedna od najuspešnijih lokalnih samouprava koja sprovodi mere populacione politike", kaže Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Kako je tokom razgovora u Kikindi naglašeno, uz neophodne izmene zakonske regulative i znatno veća finansijska sredstva, cilj je isti – bolja populaciona i socijalna politika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.