Ratari priželjkuju cenu od 35 dinara za suncokret

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2019, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratari priželjkuju cenu od 35 dinara za suncokret

Žetva suncokreta počela je pre nekoliko dana na području severnog Banata, a dosadašnji prinosi nisu zadovoljavajući, bar ne u meri koju su očekivali kikindski poljoprivrednici. Tako je na parcelama gde je do sada skinuta naša najzastupljenija uljarica ostvaren prinos oko dve tone po hektaru, ali su očekivanja da će rod biti veći kako žetva bude odmicala.

Na pojedinim parcelama severnobanatskih polja počela je žetva suncokreta, naše najzastupljenije uljarice, a dosadašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prinosi pokazuju da su obilne padavine u proteklom periodu i potom izuzetno toplo vreme, uticali na rod, ali i kvalitet zrna. Iako je žetva tek počela, do sada je ostvaren prinos oko dve tone po hektaru, mada se očekuje bolji rod kako žetva bude odmicala.

"Ovo što je do sada urađeno nije baš najbolje. Imamo oko 900 kilograma po jutru, ali se nadamo da će biti bolje zato što kod nas se prvo pokažu raniji hibridi, koji su nešto slabiji, tako da bi kasnije sorte trebalo da daju bolje rezultate. Očekujemo oko tri i po tone po hektaru", kaže Bogdan Beloš, poljoprivrednik iz Mokrina.

Godina je, u svakom slučaju, znatno bolja nego prethodna, kada je rod suncokreta bio prilično loš, tako da će ove godine biti bolje u vezi sa prinosom. Međutim, na tržištu se pojavila otkupna cena od 25 dinara za kilogram, što ratare baš i nije obradovalo.

"Trudim se da usev bude najbolji, primenjujući punu agrotehniku, ali kada god dođe vreme da se priča o ceni, uvek nastanu problemi. Mogli bi ljudi da urede da se lepo živi od deset hektara i da se od zarade kupi solidan auto. Tako je bilo nekada. Naši su živeli lepo od 14 jutara, a mi sada ne možemo ni od 40 jutara", veli Radovan Dukatarov, poljoprivrednik iz Mokrina.

"Prošle godine cena je bila 30 dinara, pre sedam godina suncokret se otkupljivao za 54 dinara. Ne želim ništa da kažem, ali nije dobro. Ko zna da računa, sve mu je jasno", dodje Bogdan Beloš.

Kako ne bi bili u gubitku, stav poljoprivrednika je da bi otkupna cena trebalo da bude 35 dinara za kilogram, s obzirom na cenu semena, repromaterijala i utrošenog goriva. Na području Kikinde pod suncokretom je proletos zasejano oko 15.000 hektara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ratari nezadovoljni i prinosom i otkupnom cenom suncokreta

Izvor: RTS, 22.Avg.2019

Prinos suncokreta u šabačkom kraju manji je nego što su poljoprivrednici očekivali. Osim roda, ratare brine i otkupna cena koja, tvrde, nije dovoljna ni da se vrati uloženi novac. . U prikolicu nosivosti devet i po tona,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.