Prva zgrada sa aktivnim betonskim sistemom grejanja gradiće se u Bečeju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2021, 12:55

Prva zgrada sa aktivnim betonskim sistemom grejanja gradiće se u Bečeju

Energetska efikasnost stana, veći prostor, mogućnost i grejanja i hlađenja, ušteda od 25 % , a sve to bez alergijskih reakcija, bez kondenzacije, bešumno, samo su neke od pogodnosti ugradnje betonskog sistema grejanja. 

Početkom marta u Bečeju će se graditi prva zgrada u Srbiji sa aktivnim betonskim sistemom za grejanje i hlađenje, koji se ugrađuje u plafon, tako što se paneli postavljaju direktno na oplatu betonske ploče.

Zoltan Tot, vlasnik bečejske kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << „Totpromet“ koja postavlja ovakve sisteme, kaže da su oni za grejanje i hlađenje površina danas u svetu više u upotrebi od drugih, a u pogledu funkcionisanja postoje samo male razlike u odnosu na podno grejanje.

"Zračenje plafona se izražava na podu pošto ti zraci prvo greju pod i tek posle kad se ugreje pod na određenu temperaturu oni greju vazduh. Tako da ako u jednoj prostoriji poželimo temperaturu od 25,6 stepeni onda pod će biti uvek za dva stepena topliji nego temperatura vazduha"; rekao je Tot.

Do sada su u stanogradnji korišćeni radijatori ili drugi sistemi grejanja, koji su grejali vazduh prostorije ,oduzimali su prostor, dok je ovim sistemom komfor mnogo veći.

"Prenos energije zračenjem mnogo je efikasniji nego prenos energije konvencijom kao što je na primer kod radijatora zato biramo neku vrstu grejne površine sa čime ,možemo da uradimo da stan bude komforan i da bude energetski efikasan i da možemo da ga koristimo i za grejanje i za hlađenje", dodao je Tot.

U ovoj kompaniji ističu da su prednosti sistema ušteda od 25 odsto, nema alergijskih reakcija, kondenzacije, sistem je bešuman, prostor bolje iskorišćen.

Ovaj sistem koji funkcioniše slično kao klima uređaj, ugrađen je u nekoliko kuća u Bečeju i Adi, jedan sistem u manjoj zgradi u Novom Sadu, a u martu u Bečeju će se graditi zgrada sa 17 stanova koja će od temelja do krova, biti energetski efikasna i prva u Srbiji u kojoj će se ugraditi aktivni sistem betonskog grejanja i hlađenja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.