Profesor Viđikant svoju kuću pretvara u muzej Kovilja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2020, 10:50

Profesor Viđikant svoju kuću pretvara u muzej Kovilja

Brojeći preko 450 naselja, Vojvodinu je tokom prošle godine posetilo preko pola miliona turista, pri čemu ruralni turizam dobija sve veći značaj. Meštatin sela Kovilj pretvranjem svoga doma u muzej pokušava da doprinese boljoj posećenosti ovog naselja, tvrdeći da ono ima nezanemarljiv turistički potencijal.

Vojvođanska obrada pesme "Sweet home Alabama" u izvedbi koviljskog rok benda "Atrakcija" prvo je što se čuje u nekadašnjem domu, a današnjem muzeju profesora fizike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Petra Viđikanta. Naime, muzej, čiji je natpis napravljen od prirodnog materijala i koji će biti otvoren do kraja godine veliča mnogobrojne istorijske znamenitosti Kovilja.

"To mora da bude jedan kompleksan proizvod, da neko ko želi da dođe u muzej da mora i može nešto da nauči, da može nešto da vidi i da može nešto da proba od hrane i od pića i na kraju da poseti i drugi deo Kovilja i da ima kompleksnu sliku o tome šta je Kovilj danas", kaže Viđikant.

Posetioci će imati priliku i da ponesu kući suvenir u vidu testenine od spelte i bočicu hladno ceđenog ulja od bundeve. Viđikant napominje da je primarna uloga muzeja da se uklopi u već postojeći verski, vinski i rakijski turizam Kovilja, kao i da motiviše meštane da iskoriste celokupni seoski potencijal.

"Voleo bih da se desi i bude još nešto slično, imamo galeriju naših slikara, mesto gde će biti atrakcija desetina drvenih kuća, imamo hotel, čardu na Dunavu, tako da kada bi se to možda na jedan pravi način bilo organizovano i da zaživi kao organizovaniji turizam."

Zahvaljujući ideji jednog čoveka, za neke zaboravljeno vojvođansko selo, postaće popularnije na turističkoj mapi Srbije. Tradicija mesta je ključna za njegov opstanak i bitno je da ona traje, ali i da u tom kontinuitetu učestvuju meštani koji će na najbolji mogući način danas povezati ono što je bilo juče sa onim što će biti sutra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.