Joksimovićeva: Samozvani evropejci kao birokratski paraziti radili protiv interesa Vlade Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2020, 01:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimovićeva: Samozvani "evropejci" kao birokratski paraziti radili protiv interesa Vlade Srbije

Grupa direktno partijski opredeljenih pojedinaca je i za vreme rada u Kancelariji za evropske integracije, a kasnije Ministarstvu za evropske integracije, radila svesno i aktivno protivno instrukcijama i interesima Vlade Srbije, a za svoj privatni korporativno utemeljen interes, ocenila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Na smešno umišljen i neutemeljen način optužuju Vladu Srbije, sebe vide kao Prometeje evropske ideje, a zapravo su birokratski paraziti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji ničim nisu doprineli sve do 2014. do kada su se oni i njihovi politički gurui pitali u poslovima evropskih integracija, navela je Joksimović u autorskom tekstu za Politiku.

Ističe da ono što naši građani imaju priliku često da čuju kao tzv. nezavisne analize još nezavisnijih eksperata u pogledu evropskih integracija, koji se združeno i pregalački udruženo upinju da objasne kako se u Srbiji ne sprovode suštinske reforme, a iz obaveza u okviru pregovora o članstvu, u svojoj jednostavnoj suštini su kronistički pristup, odnosno praksa pristrasnosti pri dodeli posla tzv. nezavisne ekspertize o evropskim integracijama i evropskim poslovima.

"I to jedne uske, prepoznatljive i iz istog legla odgajane grupe prosečnih studenata, lenjih birokrata uhlebljenih još pre više od decenije u nekadašnjoj Kancelariji za evropske integracije, a koji su svojevoljno iz razloga nemogućnosti dalju uzurpacije procesa, procedura i državnih beneficija izašli iz sistema nakon što je vlada od 2017. preinačila i restrukturirala ovu instituciju u Ministarstvo za evropske integracije", rekla je ona.

To je ono, navodi Joksimović, što rukovodi ovu grupu direktno partijski opredeljnih pojedinaca, koji su i za vreme rada u Kancelariji za evropske integracije, a kasnije Ministarstvu za evropske integracije, radili svesno i aktivno protivno instrukcijama i interesima Vlade Srbije, a za svoj privatni korporativnoo utemeljen interes, da u svojim nastupima na neutemeljen i smešno umišljen način kritikuju i optužuju Vladu Srbije, jer i dalje sebe vide kao Prometeje evropske ideje, a zapravo su birokratski paraziti koji ničim nisu doprineli boljem imidžu Srbije, niti suštinskom reformskom napretku sve do 2014, do kada su se oni i njihovi politički gurui pitali u poslovima evropskih integracija.

Svojim poluznanjem, podaničkim i nekritičkim odnosom prema predstavnicima EU, kaže ministar Jadranka Joksimović, u "njihovo vreme" kreirali su sliku Srbije kao zemlje koja nema politički stav, ali ima grupu ovih samozvanih "evropejaca" koji svojom proliferacijom proevropske retorike podilaze očekivanjima srednje i niže briselske administracije, a koji su suštinski uspeli samo sa se zapate kao projektna klasa koja je na pretpristupnim fondovima davala svoje nikom potrebne i pogrešne analize od kojih građani Srbije nisu videli nikakve koristi.

Otuda takva salva kritika i žalopojki koje su usmerene na predsednika Srbije, Vladu Srbije, stranku SNS i mene kao ministra za evropske integracije, navodi ona.

"Jer, meni da drže lekcije o evropskim integracijama i međunarodnim odnosima ta parazitska grupa nikada, ni na fakultetu FPN nije mogla, jer sam i tada bila najbolji student u generaciji, pa i akademsku karijeru započela sam upravo kao demonstrator na predmetima o kojima, pokazalo se, oni nisu mnogo naučili", rekla je Joksimović.

Dakle, nastavlja, sve što su oni radili podupirući vlade do 2012. godine, pa donekle i do 2014, bilo je usmereno na (o)čuvanje privilegovane pozicije evropskih znalaca i stvaranje njihove grupe kao projektne klase koja će da putuje da bi podilazila i klimala glavom, loše prergovarala u ima i za račun Srbije i njenih građana.

Oni su "klasa" koja suštinski ne želi Srbiju u EU jer kad se u potpunosti primene svi standardi EU u svim oblastima, pokazaće se koliko je manjkavo injihovo znanje i njihovo poštenje, navodi Joksimović.

Vlada Republike Srbije, ističe, sprovodi proces reformi, težak i zahtevan u svim oblastima, na način delotovoran, obuhvatan, sa dalekosežno pozitivnim rezultatima za građane.

Kao ministar za EI otvorila sam, zajedno sa tada premijerom Vučićem koji je biona nekoliko međuvladinih konferencija, više od polovine poglavlja koje pregovaramo, kaže Joksimović.

Jer je to, kako naglašava, rezultat ozbiljnih reformskih aktivnosti cele vlade, ali i odgovornog, zrelog i promišljenog postavljanja vlade u odnosu na višeslojno prekomponovane međunarodne okolnosti, interese građana i strateške ciljeve i prioritete.

Srbija je danas zemlja koja prednjači u svim oblastima reformi - ekonomskim, demokratskim i u oblasti dobrog upravljanja, navela je ona i kaže da se ne sviđa to svima u EU, koji bi želeli da se Srbija ne "odlepi" previše od drugih u regionu, te se "ni ovoj projektno klijentelističkoj kliki ne dopada".

I tu nisu u stanju da pokažu bar malo kuraži da brane interese građana Srbije, rekla je Joksimović.

Vladu Srbije i mene lično kao ministra u vladi rukovodi samo jedan, najvažniji i jedino meritoran test - većinske ocene građana kako o procesu EI, tako i o politici razvojne stabilnosti koju vlada sprovodi na unutrašnjem i spoljnom planu, zaključila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.