Preminuo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, sahrana u nedelju u Podgorici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2020, 07:49

Preminuo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, sahrana u nedelju u Podgorici

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je danas u Podgorici u 8.20 časova, potvrdila je Mitropolija. On će po sopstvenoj želji biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen u nedelju, 1. novembra, a svetu liturgiju će predvoditi patrijarh srpski Irinej, saopštio je danas Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Sutra ujutru, na praznik Svetog Petra Cetinjskog, biće služena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << liturgija, posle koje će u 13 sati biti organizovan svečani ispraćaj posmrtnih ostataka mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog Manastira za Podgoricu.

Telo mitropolita biće u Hramu do sahrane i sve vreme građani koji žele da se oproste od Amfilohija moći će to da učine u mimohodu.

U nedelju će najpre biti služena Sveta liturgija, koju će predvoditi patrijarh srpski Irinej sa više arhijereja SPC i drugih pomesnih crkava, a nakon toga i opelo i sahrana.

Episkopski savet od državnih organa Crne Gore očekuje doprinos kako bi se dostojno ispratio jedan od najuglednijih arhijereja.

Episkopski savet je apelovao na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mera zaštite od korona virusa.

Mitropolit Amfilohije je bio na lečenju u bolnici u Podgorici zbog zaraze koronavirusom,što je utvrđeno 6. oktobra.

Njegovo zdravstveno stanje juče se naglo pogoršalo kao posledice obostrane difuzne upale pluća, rekla je načelnica pulmološke klinike Kliničkog centra Crne Gore dr Jelena Borovinić Bojović.

Upala pluća bila je uzrokovana koronavirusom, iako je mitropolit bio negativan na kovid-19 već 10 dana.

Zbog toga je bio intubiran i priključen na invazivni respirator.

MCP: U svim hramovima u Crnoj Gori zvoniće zvona u 10, 12 i 16 sati

Povodom smrti arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija zvona svih pravoslavnih hramova u Crnoj Gori, sve do sahrane, zvoniće u 10, 12 i 16 časova, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Mandatar Zdravko Krivokapić je ranije danas pozvao odlazeću crnogorsku vladu da povodom smrti mitropolita Amfilohija proglasi dan žalosti.

Patrijarh Irinej: Ovo je jedan od najtužnijih dana

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je da smrt mitropolita Amfilohija predstavlja jedan od najtužnijih dana u istoriji Srpske pravoslavne crkve i da je srpski narod ostao bez jedne velike ličnosti.

"Ovo je jedan od najtužnijih dana za našu Crkvu. Veliki gubitak i velika žalost. Otišao je jedan dobar čovek i vrstan teolog. Nismo to očekivali, nadali smo se će sve biti dobro završeno. Neka mu Bog da večno blaženstvo. Lišeni smo velike ličnosti", rekao je patrijarh Irinej za portal Nova.rs.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić oglasio se danas povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i naveo da "onaj koji je živeo u Hristu, umreti nikada ne može".

"Da se večno raduje u svetlosti lica Božijeg, kome je ceo svoj zemaljski život posvetio. Blagodarimo Gospodu koji nas je udostojio da duhovno uzrastamo uz ravnoapostolnog svetitelja. Večan spomen mitropolitu Amfilohiju", napisao je Janjić.

Grigorije: Napustio nas je sluga Božiji i narodni rukovoditelj, sveštenik u najdubljem smislu

Episkop dizeldorfski i cele Nemačke, vladika Grigorije, oprostio se od mitropolita Amfilohija, rečima da nas je napustio "sluga Božiji i narodni rukovoditelj, sveštenik u najdubljem smislu te reči".

"Za mene je on bio i još nešto više, bio je prorok i pesnik, a to je kao da kažete hrabrost i nežnost u jednome. Pesnik ranjenog, otvorenog srca kome su kaplje krvi i suza neprestano kapale nad Crnog Gorom. Ali ne uzalud...", napisao je Grigorije u saopštenju objavljenom na sajtu Eparhije.

Ističe da se mitropolit nikada nije uplasio, što ga je, kako kaže, u ovom svetu straha i kukavičluka učinilo magnetom privlačnim za uplašene i rastužene, koje je rado primao pod svoja orlovska krila slobode.

Pomen mitropolitu Amfilohiju u Beču

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej služio je danas u Sabornoj crkvi u Beču pomen preminulom mitropolitu crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve Amfilohiju.

"Odmah posle objave tužne vesti o upokojenju mitropolita Amfilohija, vladika Andrej pomolio se za blaženi pokoj novoprestavljenog mitropolitika, izvršivši pomen s bratijom hrama", saopštila je eparhija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Načelnica pulmologije: Stanje mitropolita Amfilohija je ozbiljno

Izvor: Radio 021, 30.Okt.2020

Načelnica pulmološke klinike Kliničkog centra Crne Gore dr Jelena Borovinić-Bojović izjavila je nešto posle ponoći da se zdravstveno stanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u prethodnom danu naglo pogoršalo, ali da je on hemodinamski stabilan...Ona je precizirala da je do pogoršanja...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.