Premijerka: U obnovu škola od 2012. uložili smo 38 milijardi dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2022, 14:53

Premijerka: U obnovu škola od 2012. uložili smo 38 milijardi dinara

Premijerka Ana Brnabić obišla je danas Gimnaziju u Mladenovcu, gde je izjavila da će država uložiti više od 300 miliona dinara za njenu kompletnu rekonstrukciju, uključujući i fiskulturnu salu, i poručila da je država od 2012. godine u obnovu škola uložila 38 milijardi dinara.

Brnabić je kazala da će rekonstrukcija škole početi tokom letnjeg raspusta, kako bi gimnazijalci u Mladenovcu od sledeće školske godine mogli da uče u potpuno renoviranoj zgradi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Mnogo sam čula o problemu koji Mladenovac ima sa zgradom Gimnazije, jer je poslednji sprat potpuno urušen i ne koristi se od 2017. godine", rekla je Brnabić i dodala da je taj sprat rekonstruisan 2002, a da se urušio posle samo 10 godina.

Istakla je da je reč o Gimnaziji čiji đaci na takmičenjima ostvaruju velike uspehe i da je posebna po tome što ima zasebno IT odeljenje.

Brnabić je obećala da će država uložiti novac u rekonstrukciju te gimnazije "od poda do plafona" i da će nakon rekonstrukcije to biti jedan od najmodernijih objekata.

Prema njenim rečima, procenjuje se da će rekonstrukcija zgrade koštati oko 150 miliona dinara, a obnova fiskulturne sale još toliko, što je ukupno 300 miliona dinara, a kako je dodala, možda i više s obzirom na trenutne cene građevinskih materijala i usluga.

"Od 2012. godine u obnovu školske infrastrukture - osnovnih škola, srednjih škola, gimnazija, studentskih i učeničkih domova, uložili smo ukupno 38 milijardi dinara", navela je Brnabić.

Najavila je da će država nastaviti sa ulaganjima u prosvetu, kao što je to 2014. godine, uz zdravstvo, postavila jednim od svojih najvažnijih prioriteta.

"Krivičnim prijavama dokazali smo neistine pojedinih medija"

Krivičnom prijavom koju je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević podneo protiv predsednika Aleksandara Vučića, a povodom pisanja pojedinih medija da je Vučić povezan sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka, i koja je u međuvremenu odbačena jer nije bio elemenata krivičnog dela, pokazali smo da su pisanja tih medija neistinita, izjavila je Brnabić.

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše, prema rečima novinara, "lažne krivične prijave", a koje je, između ostalih, jednu podneo Vučević protiv Vučića, i ko treba da snosi odgovornost za te "lažne prijave", Brnabić je istakla da su prijave podnete na osnovu pisanja istraživački medija i da bi odgovornost trebalo da snose oni.

"Ta krivična prijava je podneta na osnovu pisanja istraživačkih medija, ili takozvanih istraživačkih medija, tako da, ako bi trebalo neko da snosi odgovornost, onda bi trebalo oni. Prvo je o tome pisao Krik, koji je to dobio iz nekih poverljivih izvora, iz svedočenja Belivuka i koji je u tom trenutku bio dokument pod oznakom tajnosti zato što je mogao da ugrozi istragu", navela je Brnabić.

Podseća da su oni to objavili i direktno optužili predsednika Vučića, ministra Aleksandra Vulina, pa i nju, za pojedine nečasne radnje.

Brnabić je upitala zašto u tom trenutku neko drugi nije podneo krivičnu prijavu protiv Vučića i ostalih, ako je poverovao u pisanje tog medija.

"Zašto ti mediji nisu podneli krivičnu prijavu. Ja ću vam reći zašto, zato što su oni znali da ne objavljuju istinu, nego su objavljivali informaciju u službi politike", rekla je Brnabić.

Istakla je da je zato Vučević podneo krivičnu prijavu kako bi Tužilaštvo ustanovilo da li u tome ima istine ili nema.

"Krajnje je licemerno da objavljujete informacije kakve objavljujete, a da niko ne podnosi krivične prijave", navela je premijerka.

Kaže da kada novinar objavljuje takve informacije, bilo bi dobro da podnese i krivične prijave, jer je reč o ozbiljnim optužbama.

Brnabić kaže da se zahvaljujući tim krivičnim prijavama sada zna da to nije istina, i da je laz sve što su pisali pojedini mediji o Jovanjici i o povezanosti sa Veljkom Belivukom.

"Mi verujemo u institucije Srbije, verujemo u slobodu medija, u vladavinu prava i tom krivičnom prijavom pokazali smo da verujemo Kriku više nego bilo ko drugi", zaključila je Brnabić.

"Sporazum sa Kinom znači dalje jačanje naše privrede"

Najavljeno potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom je najvažnija vest tokom posete predsednika Aleksandra Vučića Kini, jer će taj sporazum uticati na dalje jačanje naše privrede i dolazak novih stranih investitora, izjavila je Brnabić.

Premijerka je istakla da je izvoz Srbije u Kinu u 2021. godini, uprkos nastavku pandemije koronavirusa, dostigao rekord od blizu milijardi dolara.

"To je za čak 157,7 odsto više u odnosu na 2020. godinu, dok je u odnosu na pre 10 godina taj izvoz 152 puta veći. Ako uporedite sa 2010. godinom, čitava naša privreda imala je izvoz u Kinu samo 7,3 miliona dolara", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara.

Sa najavljenim Sporazumom o trgovini, kako kaže, "nebo je granica za našu privredu" i on će, dodaje, omogućiti da se naš izvoz udvostruči ili utrostruči u kratkom roku.

"Ovaj sporazum daće zamajac našoj domaćoj privredi i stranim investitorima koji će tek dolaziti. Ovo iz korena može da promeni našu privredu i jačinu naše privrede", ocenila je Brnabić.

Govoreći o poseti predsednika Vučića Kini, Brnabić kaže da je ta poseta od velike važnosti za našu zemlju, a posebno teme razgovora između Vučića i predsednika Kine Si Đinpinga.

"On je jedan od dva ili tri najvažnija lidera u čitavom svetu, tako da je poseta Vučića velika čast za Srbiju i ovo je njihov sedmi put da razgovaraju što pokazuje kakvo uvažavanje Kina ima prema Srbiji", zaključila je Brnabić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Sporazumom sa Kinom nebo je granica za našu privredu

Izvor: RTS, 05.Feb.2022

Najavljeno potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom je najvažnija vest tokom posete predsednika Aleksandra Vučića Kini, jer će taj sporazum uticati na dalje jačanje naše privrede i dolazak novih stranih investitora, izjavila je premijerka Ana Brnabić. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.