Predstavljena knjiga Oslobođenje Novog Sada 1918. godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2018, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena knjiga ''Oslobođenje Novog Sada 1918. godine''

Knjiga ''Oslobođenje Novog Sada 1918. godine - svedočanstva i polemike'' autora prof. dr Slobodana Bjelice predstavljena je u Gradskoj kući u Novom Sadu. 

Namera autora, kako je rečeno u Gradskoj kući, bila je da predstavi do sada nepoznate izvore o procesu oslobođenja Novog Sada koji pružaju drugačiju sliku od one koja je bila poznata.

„Takođe, želeo sam da svojevrsnom monografijom podsetimo na sve ličnosti koje su učestvovale u tom velikom činu, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i na značaj 9. novembra 1918. godine, jer je tada Novi Sad postao jedan od centara Jugoslovenske države i počeo je njegov ubrzani razvoj, u privrednom, administrativnom i demografskom smislu", kazao je autor prof. dr Slobodan Bjelica.

Tom događaju prisustvovao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

„Oslobođenje Novog Sada u Prvom svetskom ratu i prisajedinjenje Vojvodine ondašnjoj Kraljevini Srbiji jeste jedan od ključnih i prelomnih momenata u našoj istoriji i zavređuje da mu se na pravi način posvetimo. Zbog toga je Grad i osnovao odbor za obeležavanje stogodišnjice od tog događaja, i ova promocija je deo programa koji je odbor ustanovio. Novi Sad je prošao mnoge staze trnovitog razvoja, od Rackog šanca do dobijanja statusa slobodnog kraljevskog grada, pa sve do dobijanja titule Evropske prestonice kulture. Veoma je važno da ispravno pristupimo velikim istorijskim događajima i zato hvala autoru Slobodanu Bjelici, ali i izdavačima na objavljivanju ove vredne knjige", naglasio je Rožić.

Direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić rekao je da je Biblioteci i Novosadskom klubu čast što su objavili jednu od najznačajnijih knjiga koja svedoči o novembarskim danima 1918. godine i završetku Prvog svetskog rata.

„Knjiga je pisana naučničkom aparaturom i nudi obilje podataka o tome koliko su Novosađani marili za slobodu kao univerzalni ljudski princip i kako su sve narodne zajednice sa olakšanjem dočekale ulazak srpske vojske u Novi Sad, ali i odluku Velike narodne skupštine o prisajedinjenju", istakao je Kojić.

Na promociji u Gradskoj kući o knjizi su takođe govorili recenzenti dr Agneš Ozer i dr Drago Nјegovan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.