Od jeseni pametne telefonske govornice u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2020, 04:09

Od jeseni pametne telefonske govornice u Beogradu

Beograd dobija mrežu "pametnih" telefonskih govornica, a prvih 50 biće postavljene u centralnim beogradskim opštinama u okviru projekta digitalizacije telefonskih govornica koji je danas predstavljen u Naučno-tehnološkom parku.

Prezentaciji projekta prisustvovala je premijerka Ana Brnabić, a ugovor o poslovno tehničkoj saradnji u vezi sa digitalizacijom telefonskih govornica potpisali su kompanija Telekom Srbija i Strawberry Energy koja je pionir u razvoju pametnih IoT uređaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i "smart city" rešenja.

Premijerka Brnabić kazala je da posle Njujorka i Londona, Beograd treći grad koji dobija ''pametne'' govornice i izrazila uverenje da će taj projekat dodatno promovisati Srbiju kao jednu od zemalja koja prednjači u inovacijama, tehnologijama i kreativnosti.

Naglasila je da novo partnerstvo kompanija Telekom Srbija i Strawberry Energy pokazuje da država podržava kreativne domaće kompanije i da zajedno mogu da kreiraju ''novu vrednost''.

''Ovim ugovorom Telekom iznajmljuje 100 govornica kompaniji Strawberry Energy koja ih pretvara u nove multifunkcionalne digitalne govornice koje će imati potpunu novu vrednost ne samo za Telekom, nego za Beograd i celu zemlju'', rekla je premijerka.

Izrazila je zadovoljstvo što se sve više poverenja ukazuje domaćim kompanijama, kao što je Strawberry Energy koja je, kaže, trenutno prepoznatljivija u svetu nego kod nas.

Brnabić je kazala i da je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) svrstala Srbiju u prvih pet zemalja po broju inovativnih teholoških rešenja lansiranih tokom borbe protiv korona virusa, a kreiranih da olakšaju život građanima i pruže podršku zdravstvenom sistemu.

Istakla je da je to rezultat rada i investiranja iz prethodnih godina u oblasti informacionih tehnologija, obrazovanja, nauke, elektronske uprave.

Generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk kazao je da je saradnja sa kompanijom Strawberry Energy započela pre devet godina na postavljanju pet solarnih punjača u pet gradova Srbije i dodao da modernizovane i multifunkcionalne govornice imaju simbolički i praktični značaj.

''U simboličkom smislu govornice pokazuju da Srbija postaje deo savremenih društava, a u praktičnom smislu pružaće niz mogućnosti, od telefoniranja, gradskog servisa, kulturne i turističke mape'', rekao je Ćulibrk.

Zahvalio je na podršci premijerki Brnabić i Vladi Srbije koja se, kako je rekao, tokom celog mandata borila da Srbija postane digitalno društvo i u tome imala mnogo uspeha.

Direktor kompanije Strawberry Energy Miloš Milosavljević izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja novog ugovora sa Telekomom i lansiranja novog zajedničkog proizvoda - pametne govornice koja će zameniti zastarele telefonske govornice.

Milosavljević je zahvalio premijerki i Vladi Srbije na podršci u ovom projektu i izrazio nadu da će njihove govornice biti postavljene i u drugim gradovima u Srbiji.

Projekat obuhvata zamenu 100 govornica u centralnim gradskim opštinama, a u okviru prve faze čija je vrednost 2,5 miliona evra, na jesen će biti zamenjeno prvih 50 govornica.

Brnabić je imala priliku da se na "prototipu" govornice upozna sa funkcionisanjem budućih pametnih govornica koje, osim telefonskih poziva, nude besplatan internet, SOS poziv, punjenje mobilnih uređaja...

Pametne govornice će na interaktivnom ekranu osetljivom na dodir pružati informacije i o gradskim servisima, mapi grada i linijama gradskog prevoza, turističkoj i kulturnoj ponudi grada. Projekat je potpuno besplatan za građane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.