Neizvestan ishod izbora u Crnoj Gori, odlučiće mandat ili dva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2020, 08:13

Neizvestan ishod izbora u Crnoj Gori, odlučiće mandat ili dva

Sutrašnji parlamentarni izbori u Crnoj Gori održavaju se u uslovima velike polarizacije društva, a biće neizvesni i najinteresantiji do sada, jer mandat ili dva mogu da odluče o novoj vlasti, smatraju crnogorski analitičari.

Borba za 81 mandat u Skupštini Crne Gore prilično je zaoštrena, čule su se međusobne teške optužbe, na račun vlasti za kriminal, a na račun opozicije za destrukciju države i potčinjavanje interesima drugih.

U takvoj atmosferi niko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se ne usuđuje da prognozira konačne rezultate izbora - da li će posle 30 godina DPS Mila Đukanovića, za koju opozicija kaže da je “nikad slabija” izgubiti vlast, ili će opozicija, pre svega ona okupljena oko Demokratskog fronta, koja je uverena u svoj trijumf, ostvariti najbolji rezultat do sada.

Profesor Fakulteta političkih nauka dr Miloš Bešić kaže da se očekuje utakmica koja će, sasvim sigurno, biti interesantnija nego u ranijim izbornim ciklusima, što zbog epidemije kovida 19, što zbog neobične kampanje, što zbog odnosa snaga koji podiže tenzije.

“S jedne strane je partija koja je 30 godina na vlasti, ima snažne resurse i mehanizme da odradi ove izbore, a sa druge strane prilično energična opozicija, makar u onom delu koji okupljen oko DF, i tu se očekuje najveća tenzija”, kaže Bešić za Tanjug.

Dodaje da će najinteresantnija biti raspodela karata “pri dnu lestvice”, budući da četiri stranke, odnosno liste gravitiraju između tri i pet procenata podrške.

“Eventualno neko od njih može i da ne uđe u parlament , a to je - dva do tri poslanika. Izvesno je da će vladajuća koalicija, zbirno - DPS, SDP i manjinske stranke, uzeti nešto manje nego 2016. godine, što znači da će im trebati koalicioni partneri, ne bi li ponovo formirali vlast. Odnos snaga sada ne možete da računate, sve je otvoreno i mislim da će u mandat ili dva da se odlučuje na kraju”, rekao je Bešić.

Ističe da ovog puta postoji prilično široka koalicija oko Demokratskog fronta i jedna oko demokrata Alekse Bečića, što je dovelo do nečega što ranije nije bio slučaj - gotovo da neće biti rasutih glasova, koje uvek idu u korist onome ko dobije najviše mandata.

Sve to, donekle, menja ukupnu dinamiku, smatra Bešić.

Dodaje i da u Crnoj Gori podele traju dugo, uvek se pojačavaju pred izbore, a sada su dodatno pojačane donošenjem Zakona o slobodi veroispovesti, koji je izvesno, po pitanju glasova, doneo štetu DPS, a dao “vetar u jedra” DF-u, da imaju nešto što bi branili kao ideju i što jača njihovu poziciju.

Gotovo svi akteri ove utakmice vide izbore kao odlučujuće za Crnu Goru.

Profesor sociologije Srđan Vukadinović ocenjuje da su svaki izbori, na neki način, borba za Crnu Goru, a da je građanima dosta, posle 2006. godine, floskula kako su to odlučujući izbori za opstanak Crne Gore.

On je naglasio da Crna Gora danas nije ugrožena ni od jednog svog suseda, već od profitera crnogorske nezavisnosti, što vidi kao ključni problem te zemlje.

Vukadinović je naveo da će dve stvari biti opredeljujuće za vladajuću koaliciju - pandemija korone, koja svuda ide na ruku vladajućim elitama, ali i problem zatvaranja granica Crne Gore, čime je jednom broju građana sa pravom glasa, iz inostranstva, onemogućeno da glasaju.

“Upravo to je problem, Crna Gora je danas zatvorena, sa ograničenjima, traže se PCR testovi. Građani Crne Gore, koji imaju ustavno pravo da glasaju i koje im niko ne može oduzeti, a nalaze se u inostranstvu, ne mogu da dođu u CG slobodno, jer ti testovi koštaju. To će značajno doprineti rezultatu izbora”, kaže Vukadinović.

On je rekao da je izlaznost na prošlim izborima bila oko 70 odsto, i uvek je oko 65-70 odsto, a izlaznost ispod 60 odgovara upravo DPS.

“Ne plaše se građani Crne Gore korone, ali postoje određeni limiti koje je vlast uvela, da bi se građanima koji imaju pravo glasa, to pravo oduzelo, a izlaznost bila manja od 60 odsto. DPS-u odgovara izlaznost 52-54 odsto, sve preko 72-73 procenata značajno urušava vlast i mogućnost DPS da napravi dobar rezultat”, pojašnjava Vukadinović.

Primetna je polarizacija društva, što Bešić komentariše ocenom - to je zato što su ga političari polarizovali, dodajući da i DPS i DF-u odgovara polarizacija, jer je onda drugima teško da se nađu između ta dva pola - kao kanjon, kaže, sa dve strane, a ko je dole - "sunca se neće nagledati".

Predizborna tišina u Crnoj Gori počela u ponoć

U Crnoj Gori je u ponoć počela predizborna tišina, uoči parlamentarnih izbora u nedelju, 30. avgusta, na kojima će učestvovati šest koalicija i šest političkih partija.

Pravo glasa u Crnoj Gori, prema biračkom spisku koji je objavila Državna izborna komisija, ima 540.026 građana.

Crnogorski parlament ima 81 poslanika.

Na izborima u nedelju, jedanaestim od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori i petim od osamostaljenja od Državne zajednice Srbije I Crne Gore, biće održani i izbori u nekoliko opština za lokalne organe vlasti - Kotoru, Budvi, Tivtu, Andrijevici i Gusinju.

Izbori će biti održani u skladu sa preporukama Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti, zbog epidemije korona virusa.

Vladajuća Demokratska partija socijalista nastupa u koaliciji s Liberalnom partijom, a listu pod nazivom "Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović", predvodi zamenik predsednika stranke i premijer Duško Marković.

Vodeće opozicione stranke idu u dve kolone.

U koaliciji "Za budućnost Crne Gore" su Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Radnička partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i nestranačke ličnosti, a nosilac liste je profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić.

Koalicija koju čine Demokrate, Demos, Partija penzionera invalida i restitucije, Građanski pokret Nova levica i Društvo za istraživanje politike i političke teorije nastupiće na izborima pod sloganom "Mir je naša nacija". Prvi na listi je predsednik Demokrata Aleksa Bečić.

Albanske stranke nastupaju odvojeno - Albanska koalicija, koju čine Demokratski forum, Forca, Građanski pokret Perspektiva i Unija Tuzi, učestvovaće na izborima sa listom "Sad je vrijeme", a prvi na listi je Nik Đeljošaj. Demokratska unija Albanaca, Demokratska partija i Demokratski savez u Crnoj Gori članice su albanske koalicije "Jednoglasno", a nosilac liste je Fatmir Đeka.

Bošnjačka stranka učestvuje na izborima pod sloganom "Bošnjačka stranka - Ispravno - Rafet Husović", a prvi na listi je poslanik Ervin Ibrahimović.

Prvi put i Hrvati nastupaju u dve kolone. Hrvatska građanska inicijativa predala je listu "HGI. Svim srcem za Crnu Goru!", na čijem je čelu predsednik stranke Adrijan Vuksanović.

Druga je Hrvatska reformska stranka, a nosilac liste je direktor Aerodroma Tivat Radovan Marić.

Socijaldemokrate predvodi predsednik partije Ivan Brajović, a njen slogan je "Socijaldemokrate - Ivan Brajović - Mi odlučujemo DOSLEDNO".

Socijaldemokratska partija učestvuje samostalno na izborima pod sloganom "Jaka Crna Gora", a listu predvodi predsednica Draginja Vuksanović Stanković.

Koaliciju, okupljenu oko platforme "Crno na belo", čine Građanski pokret URA, Savez građana CIVIS, Bokeški forum, Stranka pravde i pomirenja i nezavisni intelektualci. Lider GP URA Dritan Abazović nosilac je liste.

Milić: Srbija ne može da ne podrži srpski narod u Crnoj Gori

Direktorka Centra za evroatlanske studije Jelena Milić izjavila je povodom sutrašnjih izbora u Crnoj Gori da se država Srbija ne meša u te izbore, ali ne može da ne podrži srpski narod.

Milić je, gostujući na TV Prva, navela da je neprihvatljivo kako se sporan Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori brani i da je Centar koji vodi reagovao povodom toga još u januaru.

Milić je dodala da je Crna Gora imala ogromno neprijatno iskustvo sa mešanjem u unutrašnje stvari i izbore.

Ipak, konstatovala je da pred izbore u Crnoj Gori padaju maske i da dolazi do toga da se totalno neprimereno kritikuje sve što dolazi iz Srbije ili ima veze sa pravoslavljem.

"Mogu da razumem da postoji jedna vrsta antagonizma prema svemu tome. Ali se nadam da će i prenos ili ostanak vlasti biti na legitiman i legalan način", rekla je ona.

"Čini mi se da je Aleksa Bečić dobro osveženje na političkoj sceni Crne Gore", ocenila je ona i dodala da je Crnoj Gori potreban korektiv poput njega.

Dodala je da se zalaže za članstvo Srbije u NATO, ali da to što Crna Gora članica tog saveza, ne abolira je od toga da ima probleme u procesu evrointegracija, sa korupcijom i slično.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

CRNA GORA Predizborna tišina počela u ponoć

Izvor: Blic, 29.Avg.2020

U Crnoj Gori je u ponoć počela predizborna tišina, uoči parlamentarnih izbora u nedelju, 30. avgusta, na kojima će učestvovati šest koalicija i šest političkih partija.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.