Pre pet godina pokušano ubistvo Aleksandra Vučića u Potočarima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2020, 09:38

Pre pet godina pokušano ubistvo Aleksandra Vučića u Potočarima

U Memorijalnom centru u Potočarima obeležena je dvadeset peta godišnjica zločina u Srebrenici. Zbog epidemije komemoraciji u Potočarima ove godine prisustvovao je znatno manji broj ljudi. Svetski zvaničnici obratili su se video-porukama.

Molitvom i minutom ćutanja odata je počast stradalima u Srebrenici u julu 1995. godine. U Memorijalnom centru Potočari uz verski obred sahranjeno je još devet žrtava zločina u Srebrenici.

"Mi majke tražimo istinu, čekamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pravdu. Pomozite ne samo majkama Srebrenice nego svim majkama da pronađu kosti svoje dece i da zločinci izađu pred lice pravde", apelovala je Munira Subašić, predsednica "Udruženja majke Srebrenice".

Poštu žrtvama odali su članovi Predsedništva BiH.

"Na ovim prostorima smo oduvek živeli zajedno i valja nam i dalje živeti zajedno, naše tuge nesreće i stradanja ćemo pamtiti ali smo dužni da mislimo na budućnost", poručio je Šefik Džaferović, predsedavajući Predsedništva BiH.

Serž Bramerc, glavni tužilac međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove je istakao da su ugašeni životi više od 7.000 muškaraca i dečaka i da je 32.000 žena, dece i starijih osoba bilo izloženo teroru i proterano iz svojih domova.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da se nažalost još uvek traga za masovnim grobnicama širom zemlje, i zato je zamolio sve ljude koji imaju informacije da ih daju nadležnim institucijama.

Svetski zvaničnici podseaju da je međunarodna zajednica izneverillj građane Srebrenice.

"Taj propust će zauvek pratiti našu istoriju. Na ovu mračnu godišnjicu, podsećamo se da je mir u Bosni i Hercegovini i dalje nestabilan. Ne možemo da ne nastavimo da radimo na opštem pomirenju", zaključio je Guteres.

Istu poruku šalju i evropski zvaničnici. Predsednica EK Ursula fon der Lejen je rekla da je Srebrenica otvorena rana na evropskoj savesti.

U Srebrenici i okolnim opštinama ekshumirane su 94 masovne grobnice. U Memorijalnom centru Potočari do sada su ukopani posmrtni ostaci 6.610 pronađenih i identifikovanih žrtava. Još se traga za više od 1.000 nestalih.

Vulin:Ni posle 5 god. ništa o napadu na Vučića u Srebrenici

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kritikovao je ponovo vlasti Bosne i Hercegovine, zbog toga što "niko u službama nije ni pokušao da sazna imena nalogodavaca i izvršilaca pokušaja ubistva Aleksandra Vučića u Srebrenici“.

"Prošlo je pet godina od pokušaja ubistva Aleksandra Vučića u Srebrenici. Niko nije uhapšen ni osuđen. Niko se od bošnjačkih političara nije izvinio ili pokazao žaljenje, ćutali su baš kao što su mirno posmatrali kako rulja napada premijera Srbije", rekao je danas Vulin, a saopštilo Ministarstvo odbrane.

On je naglasio i da se Vučić tog dana "držao hrabro i nije uzmicao", a da njegovi domaćini "nisu pokazali hrabrost, baš kao što nisu pokazali da žele da se krivci za pokušaj ubistva pronađu".

"Država koja na svojoj teritoriji ne može da rasvetli pokušaj ubistva stranog državnika, ili nije država ili njena vlast podržava napad", ocenio je Vulin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pet godina od pokušaja ubistva Vučića u Potočarima

Izvor: B92, 11.Jul.2020

Na današnji dan pre pet godina, u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice pokušano je ubistvo tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića...Napadači nikada nisu uhapšeni i procesuirani, podseća RTRS...Vučić je 11. jula 2015. godine zasut kamenicama i drugim predmetima, a masa je, uzvikujući...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.