Za Dan pobede položeni venci na Spomenik oslobodiocima Beograda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2020, 13:17

Za Dan pobede položeni venci na Spomenik oslobodiocima Beograda

Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, danas su na Spomenik oslobodiocima Beograda položeni venci.

Vence su položili ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predstavnici Vojske Srbije, nekoliko ambasada među kojima i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko, predstavnici SUBNOR-a Beograda i Srbije...
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Venci su položeni i na Spomenik Crvenoarmejcu.

Nakon toga, u spomen knjigu su se upisali Dačić, Đorđević, Radojičić, ambasador Bocan-Harčenko...

Đorđević je rekao da Dan pobede ove godine obeležavamo u malo drugačijim okolnostima nego inače i istakao da je to veoma važan datum obzirom na to da smo tog dana izvojevali slobodu i pobedili fašizam.

"Mislim da kao narod imamo čime da se dičimo. Nemamo čega da se stidimo, velike žrtve smo dali u tom ratu i mislim da sve te žrtve najmanje što zaslužuju jeste sećanje na njih", rekao je Đorđević.

Dodao je da je naša dužnost da budućim pokoljenjima pričamo o tom vremenu kako ne bi dozvolili da se ono ponovi.

"Ovih dana imamo neke elemente fašizma koji se pojavljuju u našoj zemlji, ali sam duboko uveren da ćemo mi, kao antifašistički narod, svakako da osudimo to i da se izborimo sa tim, ne dozvoljavajući da bilo kakav vid ili klica fašizma ponovo bude u Srbiji", rekao je Đorđević.

Radojičić je kazao da je važno da se i danas, posle 75 godina, setimo heroja i onih koji su bili žrtve fašizma.

"Uvek se moramo sećati tog vremena, pre svega da ne zaboravimo i sa pijetetom se setiti heroja koji su dali svoje živote za slobodu, kao i nedužnih žrtava tog vremena", rekao je on.

Naveo je da treba da se setimo tog strašnog vremena jer nas istorija uči da se ono može ponoviti.

"Beograd je oduvek bio slobodarski grad, a danas se sećamo i naših saveznika jer tu borbu smo svi zajedno izvojevali dajući tako doprinos pobedi nad mračnim silama koje su se nadvile nad Evropom i celim svetom", rekao je gradonačelnik.

Poručio je da je ovaj dan prilika da se oda počast borcima protiv fašizma i još jednom pošalje poruka o važnosti očuvanja načela kojima su se oni vodili u teškoj borbi.

"Naš narod se kroz istoriju uvek opredeljivao za načela slobode i napretka, pa smo tako i u tadašnjem ideološkom posrnuću koje je zavladalo svetom, bili na pravoj strani istorije. Sloboda, pravda, mir i tolerancija su neprocenjive vrednosti i uvek moramo naglašavati njihovu važnost kako se ništa slično ovoj najpogubnijoj ideologiji ne bi ponovilo", rekao je Radojičić.

Ambasadore Bocan Harčenko je čestitao svima Dan pobede i istakao da se radi o veličanstvenom datumu.

"Vodimo zajedničku borbu protiv falsifikovanja istorije, bili smo zajedno u borbama i zajednički smo i platili veoma visoku cenu za svoju slobodu 1941-1945. godine", rekao je ruski ambasador.

Izrazio je zadovoljstvo i sadašnjom saradnjom Rusije i Srbije, u borbi protiv koronavirusa.

Karić položio venac oslobodiocima: Dan pobede sveti dan

Narodni poslanik Dragomir J. Karić položio je danas venac na Spomenik oslobodiocima Beograda povodom 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

"Kao i uvek, 9. maj je za mene i za veliku porodicu Karić, za njenih 200 članova, sveti dan. Pre 75 godina pobeđen je fašizam i okončan je, kako su ga zvali, totalni rat koji je doveo do uništavanja gotovo svega što se moglo uništiti. Ove godine današnji dan obeležavamo skromnije zbog korona virusa, ali sa istim ogromnim poštovanjem prema junacima koji su izvojevali pobedu i doneli nam slobodu", naglasio je Karić.

Kako je naveo, na ovom mestu uvek može da se održi čas istorije.

"Ja sam više puta navraćao sa decom i unucima i uvek se sa pijetetom odnosim prema senima heroja kada dođem na ovo sveto spomen-groblje gde zajedno leže naši i borci Crvene armije koji su položili ono najvrednije za oslobođenje Beograda i Srbije. Slava im, hvala im i vječnaja pamjat", poručio je Karić, navodi se u saopštenju stranke Snaga Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.