Povećana opasnost od požara u zimskom periodu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2020, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećana opasnost od požara u zimskom periodu

U zimskom periodu, kada je povećana potrošnja struje, gasa i energenata za ogrev, povećana je i opasnost od požara u domaćinstvima. Kako to sprečiti, i šta prvo učiniti ako do požara dođe, savet su dali u novosadskoj vatrogasnoj brigadi.

Jutarnju pospanost i dnevnu rutinu, kako kažu naši sagovornici, neretko prekinu iznenadne misli – da li sam pre izlaska iz kuće isključio šporet, bojler, ringlu ili peglu. Kada je odgovor negativan, u pomoć priskaču prijatelji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rodbina i komšije.

"Jednom sam išla kao prevodilac u Mađarsku, pa sam čak od tamo zamolila komšiju da mi isključi sve, jer nisam bila sigurna da sam isključila", saopštila je jedna sagovornica.

"Drugarici se to desilo, meni nikada, ja se vraćam po pet puta ako treba. Nekad mi svetlo ostane upaljeno, ali ringla, šporet, bojler i to, nikada", dodala je druga.

Požari se zimi najčešće javljaju na dimnjacima, u kotlarnicama na individualnim ložištima i zbog neadekvatnog korišćenja grejalica. Kako bi se izbegla potencijalna tragedija ili veća materijalna šteta, ako dođe do požara, važno je ne reagovati ishitreno i evakuisati se u najbržem roku do dolaska vatrogasaca.

"Prvo treba da pozovete 193, vatrogasce spasioce, a zatim u zavisnosti od vrste požara da alarmirate, da upozorite ukućane, da se svi bezbedno evakuišu. Ako je to u zgradi, stanare zgrada. Na kraju da pokušate da ugasite požar ako je to bezbedno. Koje su najčešće greške koje ljudi u toj panici prave? Najčešće greške su da zaborave da obaveste ostale ukućane ili stanare zgrade da je došlo do požara", saopštio je Stojan Milovac, Vatrogasna brigada "Novi Sad".

Od početka godine, Vatrogasna spasilačka brigada "Novi Sad", izlazila je na teren 111 puta, od toga 51 put zbog požara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.