Potrebno je podizanje svesti o potrebama osoba sa invaliditetom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2018, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebno je podizanje svesti o potrebama osoba sa invaliditetom

U najvećem broju slučajeva mediji, prilikom izveštavanja, osobe sa hendikepom posmatraju kao pasivne članove društva, istakao je izvršni direktor Udruženja studenata sa hendikepom, Milan Janković, na radionici "Uloga medija u podizanju svesti o poziciji osoba sa hendikepom u društvu". Radionicu su, u okviru projekta "Digitalna i medijska pismenost mladih sa invaliditetom/hendikepom", organizovali Forum mladih sa invaliditetom i Udruženje studenata sa hendikepom.

Osobe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa hendikepom mediji najčešće prikazuju kao heroje ili žrtve, tekstovima daju senzacionalističke naslove, i na taj način predstavljaju ih kao pasivne članove društva. Rešenje problema je, prema rečima izvršnog direktora Udruženja studenata sa hendikepom Milana Jankovića, u podizanju svesti da svaka osoba sa hendikepom ima pravo da se obrazuje, radi i aktivno učestvuje u društvu.

“Ono što nam jeste isto ponekad upečatljivo jeste ta neka viktimizacija, odnosno preterano sagledavanje osobe hendikepom kao žrtve jer smatramo da je mnogo poblje da vidimo koja je podrška potrebna osobi sa hendikepom.  Ima previše barijera, s druge strane mi na nivou države imamo veliki broj strategija i dokumenata i zakona koji ukazuju da država priža podršku”, izjavio je Milan Janković, izvršni direktor Udruženja studenata sa hendikepom.

Jedan od koraka ka podizanju svesti o problemima sa kojima se suočavaju osobe sa hendikepom jeste i edukacija novinara o pravom načinu izveštavanja.

“Sveto pravilo koje uvek ističemo je da uvek pitate, da nemate bojazan budete u interakciji sa osobama sa hendikepom i da na sve moguće načine nju stavite u prvi plan i zapravo pravilo je da to bude individualistički pristup da uvek stavite akcenat na osobu, a ne na njen hendikep,” izjavila je Marina Lukić, koordinatorka Udruženja.

Kako su istakli, uloga medija u stvaranju pozitivne slike o osobama sa hendikepom je velika, te je edukacija medijskih radnika samo mali korak ka ostvarenju tog cilja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.