Potpisan ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma na 25 godina, vrednost transakcije 1,46 milijardi evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Mar.2018, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma na 25 godina, vrednost transakcije 1,46 milijardi evra

Ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" na 25 godina potpisan je danas sa francuskom kompanijom Vansi erports, u prisustvu premijerke Ane Brnabić i ministara. Ukupna nominalna vrednost ove transakcije je oko 1,46 milijardi evra (1.461.508.000 evra), a tu spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Ugovor u Palati Srbija potpisali su potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Mihajlović, glavni izvršni direktor Vansi koncesija i predsednik Vansi Erports Nikola Notbar, Masimo Bruco iz kompanije Vansi erports Srbija i v.d. generalnog direktora aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević.

Prisustvovao je i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni.

Ugovor o koncesiji na 25 godina obuhvata finansiranje, upravljanje, održavanje, proširenje i nadogradnju postojećeg aerodromskog terminala i poletno-sletne staze.

Vansi Aerodromi ponudio je jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 501 milion evra.

Isplata će se vršiti kroz dividendu i to: Republici Srbiji 417 miliona evra i malim akcionarima 84 miliona evra).

Tokom perioda trajanja koncesije biće plaćana godišnja koncesiona naknada.

Minimalna koncesiona naknada po godini se kreće između 4.4 miliona evra do 15.1 miliona evra

Ponuđena kapitalna ulaganja su sanacija i rekonstrukcija glavne poletno-sletne staze, izgradnja umetnute poletno-sletna staze, pomoćnih rulnih staza i brzih izlaza sa piste.

Očekuje se razvoj prostora terminala, podizanje broja gejtova i dodatni razvoj kargo stendova.

Finansijsko zatvaranje transakcije i prenos sertifikata aerodromskog operatera odnosno početak rada Vansi Erports Srbija d.o.o. kao aerodromskog operatera se ne očekuje pre septembra 2018. godine.

Tada će biti i uplata jednokratne koncesione naknade.

Ukupna nominalna vrednost ove transakcije – jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja iznosi 1.461.508.000 evra.

Ciljevi Vlade Srbije za primenom učešća privatnog sektora na aerodromu Nikola Tesla su da se srpsko avio-tržište unapredi u skladu sa najboljom međunarodnom praksom, razvijajući Beograd kao jedan od ključnih regionalnih centara vazdušnog saobraćaja, unapređujući povezanost Srbije sa međunarodnim tržištem i ubrzavajući ekonomski razvoj Srbije i vrednost koju dobijaju za novac srpski poreski obveznici.

Međunarodni tender je sproveden od 10. februara 2017. kroz fazu pretkvalifikacija, fazu neobavezujućih ponuda i fazu obavezujućih ponuda, a odluka je doneta 5. januara 2018. godine.

Globalni operater Vansi Aerodromi razvija, finansira, gradi i posluje na 35 aerodroma, na tri kontinenta, u sedam zemalja (Francuska 12 aerodroma, Portugal 10 aerodroma, Japan dva aerodroma, Dominikanska Republika šest aerodroma, Čile jedan aerodrom, Brazil jedan aerodrom, Kambodža tri aerodroma)

Vansi je na aerodromima na kojima upravlja u 2017. godini ostvario ukupan promet od 157 miliona putnika, 1,4 milijardi evra prihoda, rast od 12.4 odsto ukupnog saobraćaja.

Vansi Aerodromi rast aerodroma Nikola Tesla primarno vide u razvoju čvorišta avio-saobraćaja na Balkanu sa planiranim razvojem saobraćaja do 14,74 miliona putnika 2043. godine i 120 hiljada operacija.

Kao koncesionar Vansi Erports će imati cilj da poboljša uslova rada aerodroma "Nikola Tesla" kako bi se omogućilo aviokompaniji Er Srbija" da ponudi nove letove na dužim rutama kao deo svoje glavne strategije.

Posle potpisivanja ugovora predstavnici francuske kompanije Vansi Erports i potpredsednica vlade Mihajlović obići će aerodrom "Nikola Tesla.

Koncesija-korak u pravcu moderne evropske države

Premijerka Brnabić je ocenila da je potpisana koncesija sa "Vansi erportom" o koncesiji za aerodrom Nikola Tesla odličan pokazatelj da je Srbija na dobrom putu, ali i predstavlja "ne krunu" već još jedan ozbiljan korak u pravcu moderne evropske države, lidera Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi.

Brnabić je na svečanosti potpisivanja koncesije rekla da je nakon sveukupnih reformi koje je sprovela prethodna, vlada koju ona predvodi nastavila u tom pravcu i istakla da se sada možemo pohvaliti suficitom, finansijskom stabilnošću, sve boljim kreditnim rejtingom, padom stope nezaposlenosti i javnog duga.

Ona je istakla i da Svetska Banka i Svetski ekonomski forum svojim ocenama i pohvalama doprinose tome da je sve više investitora koji dolaze u Srbiju, da je Srbija sve bolje pozicionirana, a da su odličan pokazatelj da smo na dobrom putu ozbiljne ponude koje su za koncesiju stigle od svetski najpoznatijih firmi.

Kako je rekla uverena je da su među osnovnim razlozima što je tako velika firma iz Francuske, sa 35 aerodroma i 275 miliona putnika godišnje došla u Srbiju i uspešno sproveden aranžman sa MMF i sveobuhvatne reforme i želja da postanemo lider u regionu u svim segmentima.

U tom smislu premijerka je ukazala da smo sa 2,6 milijardi evra stranih investicija na prvom mestu u regionu, a da smo svetski lider po privlačenju grinfild investicija, kako to piše Fajnenšel tajms.

Kako je rekla jačanje i promocija Srbije kao zemlje znanja kreativnosti i neustrašivost da stremimo sve višim ciljevima su naš fokus, a, dodaje, sa ponosom može da kaže da je premijerka tokom čijeg mandata je i potpisana ova koncesija vredna oko 1.5 milijardi evra.

Naglasila je da je u prethodnom periodu, zahvaljujući dobrom poslovanju i ulaganjima iz sopstvenih sredstava aerodrom u Beogradu došao do cifre od 5,3 miliona putnika u prethodnoj godini i da očekuje da će "Vansi" to podići na 15 miliona putnika godišnje, čime ćemo se pozicionirati kao čvorište vazdušnog saobraćaja i dobra turistička destinacija.

Premijerka je kazala da je prošle godine ostvaren devizni priliv od turizma u visini od 1.1 milijarde evra, a da će zahvaljujući i ovoj koncesiji on biti sve veći a turizam biti sve značajnija grana privrede.

Brnabić je podsetila da je Vlada Srbije izdvojila 128 milijardi dinara za kapitalne investicije, što je za trećinu više nego prethodne godine, da u daljem periodu i radu ima još mnogo koraka, da će biti teško, ali da događaji poput današnjeg ulivaju poverenje da ćemo sve teškoće uspeti da prebrodimo.

Ona je uputila najveću zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je, istakla je, najviše verovao u ovaj projekat i koji ga je i započeo.

Kako je rekla "Vansiju" želi uspešno poslovanje, a svima nama još mnogo takvih uspešnih projekata, a dodala je i da je današnje potpsivanje ugovora jedan od simbola vekovnog prijateljstva Srbije i Francuske.

Cilj Vlade ove godine  - nezaposlenost ispod 10 odsto

Cilj Vlade Srbije je da u ovoj godini spusti stopu nezaposlenosti ispod 10 odsto, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić nakon potpisivanja ugovora o koncesiji beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" sa francuskom kompanijom Vansi erports

Kako je objasnila, kada Aerodrom "Nikola Tesla" bude počeo da radi u punom kapacitetu, potencijal u turizmu biće prema njenim rečima ogroman, i uticaće dodatno na rast ekonomije, BDP-a, kao i na dodatno smanjenje nezaposlenosti.

"Nama je cilj da ove godine stopu nezaposlenosti smanjimo ispod 10 odsto zbog čega nastavljamo da radimo na rasterećenju privrede poput povećanja neoporezivog dela rada radnika i poreskih podsticaja za početnike u poslovanju", rekla je Brnabić.

Da bi Srbija nastavila da se razvija, kaže premijerka, neophodna je pomoć iz svih krajeva zemlje.

Brnabić kaže da privreda na lokalnom nivou i politika koja je usmerena na projekte značajne za lokalnu zajednicu, kako ističe, čine motor budućeg napretka Srbije.

"Zato, dolazak uspešne i moćne francuske kompanije vidim kao dobar signal i podsticaj lokalnoj samoupravi da bude efikasnija jer upravo na primeru Vansija i beogradskog aerodroma, vidimo da postoje investitori koji žele da učestvuju u projektima u Srbiji kroz model javno-privatnog partnerstva, a koji je do sada bio skoro u potpunosti neiskorišćen", ocenila je Brnabić.

Notbar: Želimo da aerodrom postane centar jugoistočne Evrope

Glavni izvršni direktor Vansi koncesija i predsednik Vansi Erports Nikola Notbar je danas, nakon potpisivanja ugovora o koncesiji beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" na 25 godina, rekao da je želja da taj aerodrom postane "čvorište i centar" u regionu jugoistočne Evrope.

On je čestitao i zahvalio Vladi Srbije na kvalitetu i transparentnosti tenderskog postupka i istakao profesionalnost pokazanu u svim fazama tog procesa.

"Mi smo dugoročni partner u razvoju Srbije i Beograda. Svesni smo da je aerodrom 'Nikola Tesla' strateški važna infrastruktura za Srbiju jer je glavni međunarodni ulaz u Srbiju i pokretač ekonomskog i privrednog rasta i razvoja. Uradićemo sve da dalje razvijamo ovaj aerodrom u korist, naravno, građana", istakao je on.

Kako je dodao, kompanija Vansi erports veruje u jak potencijal za razvoj beogradskog aerodroma i impresivan razvoj kompanije "Er Srbija".

"Takođe, verujemo i u visok potencijal Beograda kao destinacije za biznis i turizam. Naša ideja je da ostvarimo taj potencijal jer će to pokrenuti ekonomiju", dodao je Notbar.

On je naglasio da je želja da beogradski aerodrom postane vodeći regionalni aerodrom.

"Nadamo se da će aerodrom 'Nikola Tesla' postati naše čvorište i centar u regionu jugoistočne Evrope", dodao je Notbar.

Mihajlović: Da postanemo transportni koridor i čvorište za ovaj deo Evrope

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je izjavila danas da je ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma velika stvar za dalji razvoj naše zemlje i da je cilj da postanemo transportni koridor i čvorište za ovaj deo Evrope.

Nakon potpisivanja ugovora sa francuskom kompanijom "Vansi erports" u Palati Srbija, Mihajlović je rekla da je ovo veliki dan za Srbiju i Beograd, kao i za sam aerodrom.

Podsetila je da je na tome rađeno u prethodnih nekoliko godina i da i da je šteta što predsednik Aleksandar Vučić nije prisustvovao potpisivanju posto je to bila njegova vizija i ideja.

"Sve što smo do sada uradili za razvoj infrastrukture vidi se i po ovom ugovoru. Ovo je jedna od najboljih svetskih kompanija".

Mihajlović je istakla da ugovor o koncesijia znači dalji razvoj aerodroma Nikola Tesla i dodala da će svake godine biti isplaćivana taksa.

Naglasila je da beogradski aerodrom treba da postane transportno čvorište ne samo u jugoistočnoj Evropi već za celu Evropu.

"Ovo je dodatni vetar u leđa prijateljstva Srbije i Francuske", naglasila je Mihajlović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Aerodrom "Nikola Tesla" spreman dočekuje "Vansi"

Izvor: RTS, 22.Mar.2018

Predstavnici Vlade Srbije i francuska korporacija "Vansi erports" potpisaće danas ugovor o koncesiji na 25 godina za beogradski aerodrom "Nikola Tesla. . Početkom januara ove godine objavljeno je da je francuska kompanija...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.