Skupština o korupciji: Odbor za pravosuđe odbio, ministarka zove poslanike da glasaju za predložene izmene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2021, 10:19

Skupština o korupciji: Odbor za pravosuđe odbio, ministarka zove poslanike da glasaju za predložene izmene

Poslanici Skupštine Srbije danas su počeli novu sednicu na čijem su dnevnom redu izmene Kodeksa ponašanja poslanika, izmene Zakona o sprečavanju korupcije, kao i Predlog zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar.

Izmenama zakona o sprečavanju korupcije bolje je definisan pojam korupcije, a uvodi se i obaveza da javni funkcioneri dostavljaju podatke o gotovom novcu, dragocenostima, digitalnoj imovini i pokretnim stvarima vrednosti veće od 5 hiljada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << evra.

Izmene Zakona o sprečavanju korupcije unose novine i u kaznene odredbe, tačnije za prekršaje su povećani limiti zaprećenih kazni sa 50.000 na 100.000 dinara.

Ovaj zakon se menja kako bi se uskladio sa preporukama tela Saveta Evrope, GREKO.

Preporuke GREKA su takođe jedan od razloga zbog čega se menja i Kodeks ponašanja poslanika koji je takođe na dnevnom redu sednice.

Glavna promena će se odnositi na način izbora i ovlašćenja za rad Etičke komisije koja će davati svoje mišljenje o tome da li je kodeks prekršen i u kojoj meri.

Pred poslanicima je i zakon kojim se uređuju načini pružanja pomoći u očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar koji se nalazi na listi svetske baštine UNESKA.

Đukanović: Zakon polazi od toga da su funkcioneri lopovi

Skupštinski Odbor za pravosuđe nije danas prihvatio predlog izmena i dopuna Zakona o sprečavanju korupcije, u čijim odredbama se, kako je ocenio predsednik tog odbora Vladimir Đukanović, polazi od toga da su javni funkcioneri - lopovi.

Vladimir Vinš iz Ministarstva pravde rekao je na sednici Odbora da je zakon rezultat usklađivanja sa određenim primedbama koje je izneo GREKO.

Jedna od njih se odnosi na to da zakon nije do sada propisivao jasne kriterijume za izdavanje saglasnosti i ograničenja javnih funkcionera da obavljaju druge poslove, aktivnosti ili delatnosti.

Takođe, da javni funkcioneri i dalje imaju diskreciono pravo da prijavljuju, odnosno neprijavljuju jedan deo imovine i prihoda, da imovina i prihodi pojedinih javnih funkcionera nisu javno dostupni, da maksimalne novčane kazne za izvršene prekršaje nisu dovoljno visoke, te da neprijavljivanje prihoda I davanje lažnih informacija o prihodima funkcionera ne predstavlja krivično delo.

Vinš je naveo da je u skladu sa tim izrađen zakon kako bi preporuka bila ispunjena.

“Mi ovde polazimo od pretpostavke, e ovo je sigurno lopov, pa sad ćemo mi njega da ne znam čime više ograničimo, jer čim je došao na javnu funkciju on sigurno ide da krade i neće da prijavi imovinu”, rekao je predsednik Odbora Đukanović i dodao da je sve to pogrešno.

On je naveo da se dolazi i u besmisleno situaciju da odbornici neće moći da rade svoj posao, jer primaju 10.000 ili 15.000 dinara kao odbornici, a ako budu radili i svoj posao, ispašće da vrše krivično delo.

“To je besmislena situacija. Ovo što se radi je potpuno bezveze”, poručio je Đukanović.

Sa njim su se saglasili i članovi odbora Toma Fila (SPS) i Đorđe Komlenski (PS).

“Ja neću glasati pa nek se Ivica (Dačić) ljuti koliko hoće”, rekao je Fila na sednici odbora.

Komlenski je kazao da i on ne razume gde je kraj izlaska u susret nečijim preporukama.

“Šta smo mi? Kolonija? Ja Srbiju ne mogu da doživim tako”, rekao je Komlenski.

On je naveo da će podneti amandman na član koji kaže da se korupcija između ostalog definiše kao nedozvoljena korist, a ne definiše se šta to znači, upitavši da li onda postoji dozvoljena.

Komlenski je ukazao i da bi Odbor za pravosuđe morao da analizira radni tekst ustavnih promena, a Đukanović je rekao da ko god bude želeo treba da uzme učešće, ali da on neće, jer ne želi da glasa sa najavljene promene i da se sudijama da takva vlast da sami sebe biraju.

Ministarka Popović: Preciziran pojam korupcije, ispunjavanje obaveza preuzetih obaveza iz preporuka grupe država GREKO

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je danas da je cilj izmena i dopuna Zakona o sprečavanju korupcije preduzimanje koraka u ispunjavanju preuzetih obaveza iz preporuka grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije - GREKO.

Popović je kazala da se predlogom zakona precizira pojam "korupcija" tako što se određuje kao odnos korišćenja službenog ili društvenog položaja ili uticaja radi sticanja nedozvoljene koristi za sebe ili za drugoga, a preciziraju se i uslovi za izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije.

Prema njenim rečima, precizirane su i nadležnosti Agencije za sprečavanje korupcije za davanje saglasnosti javnom funkcioneru za obavljanje drugog posla ili delatnosti, kao i ovlašćenja Agencije da odredi rok funkcioneru da prestane da obavlja određeni posao ako se time ugrožava nepristrasno vršenje funkcije.

Ona je dodala da se dopunjuje sadržaj o imovini koji podnosi javni funkcioner tako što se propisuje obavezna prijava gotovog novca, digitalne imovine ili dragocenosti, kao i druge pokretne imovine čija vrednosti prelazi 5.000 evra.

Predlogom zakona, kaže Popović, precizirana su pravila za izricanje mera protiv javnih funkcionera koji povrede zakon.

"Izmenjeno je i krivično delo neprijavljivanja imovine ili davanje lažnih podataka o prihodima, u skladu sa primedbama GREKO, povećavaju se minimalne novčane kazne za prekršaje propisane zakonom.

Popović je pozvala poslanike da glasaju za zakon posebno imajući u vidu njegov značaj za ispunjavanje međunarodnih obaveza Srbije.

Milićević: Može li se računati na objektivnost međunarodne zajednice?

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević uputio je danas podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije u borbi za zaštitu interesa i bezbednosti srpskog naroda na KiM i upitao da li vlada može da računa na objektivnost i nepristrasnost međunarodne zajednice u rešavanju aktuelne političke krize na KiM.

Milićević je podsetio na jučerašnji stav EU da “obe strane treba da smanje tenzije”.

“O koje mi to obe strane ovde govorimo, kada samo jedna strana ne poštuje sporazum?”, upitao je Milićević u delu sednice Skupštine Srbije posvećenoj poslaničkim pitanjima.

On je ocenio da provokacijama, pretnjama i nasilnim akcijama Prištine nema kraja.

“Pozivajući se na poštovanje nepostojećih sporazuma između Beograda i Prištine i postojeće tumačeći na način na koji njima odgovara, specijalne jedinice Rosu od juče su raspoređene na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, sa zadatkom da oduzimaju tablice sa oznakama sa severa Kosova, dok će vozila iz centralne Srbije morati da uzimaju probne tablice”, podsetio je Milićević.

On je upitao Prištinu na poštovanje kojih sporazuma se pozivaju, navodeći da je ona ta koja svakodnevno destabilizuje region.

“Do sada ste prekršili sve moguće sporazume i dogovore, na svaki način pokušavali da onemogućite dijalog dve strane, rušili ste pravoslavne svetinje, srpske kuće i grobove, proterali stotine hiljada Srba…? Kada se već pozivate na poštovanje Sporazuma iz Brisela, zašto ne biste u praksi to i dokazali i dozvolili da se formira Zajednica srpskih opština?”, pitao je šef poslanika SPS.

Prema njegovim rečima, srpska strana je učinila sve što je Briselskim sporazumom predviđeno.

“Podsetiću na poslednji dijalog kada je rečeno da žele da razgovaraju samo o nestalima, a kada je došlo do toga, rekli su neće jer je na čelu Komisije Veljko Odalović koji navodno nije moralno podoban”, ukazao je Milićević.

On je istakao da je Odalović odgovorno, ozbiljno i posvećeno radio svoj posao.

“Srbija nikada neće priznati nezavisnost lažne države Kosovo i neće dozvoliti da se ponovi pogrom iz 2004. godine, zaustaviće već jednom progon Srba sa Kosova i Metohije i nećemo dozvoliti brutalno i fizičko nasilje nad Srbima”, rekao je Milićević.

Zaključio je da je veoma važno da se sačuvaju mir i stabilnost i da Srbi ne nasedaju na provokacije Prištine.

“Neka protestuju, ali bez incidenata”, poručio je Milićević.

Martinović: I novčane kazne za nepoštovanje Kodeksa

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović rekao je danas da se izmenama Kodeksa o ponašanju narodnih poslanika uvode i novčane kazne za njegovo kršenje.

"Mi smo do sada imali dve vrste sankcija za kršenje Kodeksa, opomenu i javnu opomenu, sada su predivđene i novčane kazne kao dodatno sredstvo, uslovno rečeno, pritiska na poslanike da poštuju odredbe kodeksa", rekao je Martinović u Skupštini Srbije.

On je naveo da će u budućnosti, možda čak i sledeće godine, struktura parlamenta biti složenija, te da će rasprave biti žučnije, te ako neko misli da novčana kazna nije neophodna treba da se seti kakav je bio prethodni saziv.

Martinović je pojasnio i da nije cilj Kodeksa da bude akt kažnjavanja.

"Kada smo usvajali Kodeks rekli smo da je jedan od glavnih ciljeva da neistomišljenike ne dožviljavamo kao neprijatelje, a mislim da u Srbiji ima mnogo političkih neprijateljstava. Mnogo smo energije potrošili na međusobne sukobe, krajnje je vreme da se politički život podigne na nivo da jedni druge uvažavamo", rekao je on.

On je naveo da ne treba da se političari međusobno napadaju, a posebno kada je reč o njihovim porodicama, ukazujući da se to u Srbiji danas ne poštuje, naročito kada je u pitanju porodica predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kaže da Kodeks ponašanja poslanika menja I zbog sugestija eksperata GREKO koji su, kaže, ukazali na tehničke i normativne nedostatke Kodeksa, a dobijene su i korisne sugestije iz Misije OEBS-a.

"Suština izmena je u tome da smo veću pažnju posvetili Etičkoj komisiji. Propisali smo sastav komisije, ovlašćne predlagače za izbor članove komisije, postupak za odabir kandidata I postupak za predlaganje članova komisije skupštini", rekao je Martinović.

Kako je objasnio, sušitnska promena je da Administrativni odbor ima obavezu da pre donošenja odluke o eventualnoj povredi kodeksa pribavi mišljenje Etičke komisije koje nije obavezujuće, ali se mišljenje objavljuje na internet stranici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Poslanici o Kodeksu ponašanja, sprečavanju korupcije i očuvanju nasleđa Hilandara

Izvor: RTS, 21.Sep.2021

Poslanici Skupštine Srbije počinju sednicu na čijem su dnevnom redu izmene Kodeksa ponašanja poslanika, izmene Zakona o sprečavanju korupcije, kao i Predlog zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar. . Izmenama zakona o sprečavanju korupcije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.