Poslanička polemika o incidentu ispred Skupštine i gostovanjima na televizijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2019, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanička polemika o incidentu ispred Skupštine i gostovanjima na televizijama

Poslanici vladajuće većine danas su, tokom razmatranja četiri zakona čiji je cilj unapređenje izbornog procesa, osudili incident ispred Doma Narodne skupštine za vreme protesta "Jedan od pet miliona", a vodila se polemika i o tome ko je od političara, kada i koliko gostovao na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Poslanica Srpske napredne stranke Milanka Jevtović Vukojičić ocenila je da je "žalosno i sramno" ono što se u subotu dogodilo ispred Doma Narodne skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kada je "nastavljač ljotićevskih ideja Boško Obradović pokušao zastavom da razbije staklo i nasilno uđe u Narodnu skupštinu".

Ona je rekla da je Obradović na najgrublji mogući način skrnavio ugled Srbije upotrebljavajući zastavu za razbijanje stakla.

"Ta spirala nasilja Boška Obradovića pod pokroviteljstvom žutog tajkuna Dragana Đilasa se iz dana u dan nastavlja", rekla je Jevtović Vukojičić i dodala da oni "udaraju na onog ko je najbolji, na državnika, na Aleksandra Vučića".

Ona je dodala da bi Republički javni tužilac morao da uzme stvar u svoje ruke i u skladu sa zakonom reaguje.

Poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić rekao je da se ponovo javila jedna od perjanica Saveza za Srbiju profesorka Dubravka Stojanović koja, kako je istakao, iznosi laži o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Srbiji.

"Bajna profesorka je izjavila da je poklon puška kralja Milana predsedniku Aleksandru Vučiću znak nepoverenja u Vučićeve izjave o srpsko-ruskim odnosima", rekao je Atlagić navodeći da je njena izjava odraz elementarnog nepoznavanja društvenih odnosa u prethodnih osam godina, ali i muzeologije.

Prema njegovim rečima, "jedan od bisera" koji je Stojanović "provalila je i da Rusija nije svetska sila".

On je preporučio Stojanović da "umesto honorara za koje blati Vučića i Srbiju" napiše neki udžbenik ili naučni rad od koga će svi imati koristi.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović rekao je da su Vlada Srbije i vladajuća koalicija izmenama i dopunama zakona o kojima parlament danas raspravlja pokazale spremnost da se unapredi izborni proces.

On je rekao da se sa jedne strane unapređuje izborni proces, a sa druge strane postoje stranke koje hoće da bojkotuju izbore.

Obradović je istakao da mora jasno da se kaže ko je za unapređenje izbornih procesa, a ko je za destrukciju i nasilje.

On je rekao da je nasilje i destruktivno ponašanje dela opozicije pokazano prilikom upada u RTS ili pre nekoliko dana pokušajem nasilnog ulaska u Skupštinu Srbije.

Tokom sednice vođena je polemika između poslanika poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Đorđa Vukadinovića i vladajuće većine o tome ko je, kada i koliko gostovao na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Poslanik SNS Vladimir Orlić rekao je da "Obradovići, Lutovci, Đilasi idu po televizijama kada im god padne na pamet".

Orlić je naveo da ih zovu na televizije sa nacionalnom frekvencijom, u udarne emisije, ali ih to ne sprečava da pričaju da nikada nigde nisu bili.

Prema njegovim rečima, lider Dveri Boško Obradović kaže da se četiri godine nigde nisu pojavili, "a svake nedelje možemo da ih vidimo kako defiluju po različitim studijima".

"Lutovac odbije jedno gostovanje juče, drugo danas i kaže neću ja da idem nigde zato što ću da kažem sutra mene nema dovoljno, ja se nigde ne pojavljujem", rekao je Orlić.

Vukadinović je rekao da je u poslednje dve godine bio četiri puta na RTS, ali ga pre toga "pet godina nije bilo uživo na" javnom servisu.

On je poručio poslanicima vladajuće većine da uhapse Đilasa ukoliko imaju neke konkretne zamerke i da podignu optužnicu protiv njega.

"Nemojte ovde mahati njime kao batinom što inače radite mesecima", rekao je Vukadinović.

Pitanja državnim organima

Poslanici Skupštine Srbije postavljali su danas pitanja državnim organima i izvršnoj vlasti, pa je tako poslanika SNS Srbislava Filipovića zanimalo šta će tužilaštvo uraditi povodom nedavnog pokušaja nasilnog upada u Skupštinu Srbije

Filipović je pitao kada će institucije pokrenuti postupke protiv predsednika Dveri Boška Obradovića i kada će nasilje u Srbiji prestati.

"Da se nasilje ne bi širilo potrebno je da neko na to reaguje, da se stavi tačka na uzimanje motki, testere, vešala, na naslovne strane gde se predsedniku crta meta, iznošenje laži u njihovim medijima", rekao je Filipović.

On je ocenio da sve to zajedno predstavlja poziv na nasilje i likvidaciju političkih neistomišljenika, navodeći da se to mora zaustaviti.

Poslanik Stranke moderne Srbije Aleksandar Stevanović rekao je da postoje pojedinci koji svesno šire paniku u vezi sa vakcinama, tvrdeći da se putem procesa vakcinacije šire neke druge vrste bolesti i da vakcine imaju štetne posledice.

Stevanović je ocenio da se tako potkopava proces imunizacije. On je pitao Ministarstvo unutrašnjih poslova da li će pokrenuti istrage protiv takvih pojedinaca, a Ministarstvo zdravlja šta namerava da uradi da se njihovi napori ne potkopavaju i koje su posledice odbijanja imunizacije.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj podsetio je da ima više od godinu dana kako su privremene vlasti u Prištini uvele takse na robu iz centralne Srbije i BiH, te je upitao vladu koja je trenutno opcija Srbije i šta je urađeno za to vreme da Srbi sa Kosova i Metohije dobiju namirnice, lekove i druge neophodne stvari.

On je konstatovao da jasna orijentacija države prema KiM mora da bude očuvanje te teritorije u granicama Srbije, a poslednji akti koje vrše funkcioneri, kako je rekao, ne idu u tom pravcu. Napomenuo je da tu misli i na "mali šengen" i na takse.

Poslanik Pokret za spas Srbije - Nova Srbija Đorđe Vukadinović pozvao je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da pronađu vreme i prime grupu ratnih vojnih invalida i boraca koja protestuje u parku između Predsedništva i Skupštine Srbije, kao i da objavi koji su njihovi zahtevi i da li ih je moguće ispuniti.

Skupština Srbije nastavila je danas rad raspravom o setu zakona kojima se poboljšava izborni ambijent, a koje pred poslanicima brani ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

Na dnevnom redu su izmene i dopune Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o sprečavanju korupcije, Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o javnim preduzećima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština Srbije: Poslanici nastavili raspravu o setu izbornih zakona

Izvor: Blic, 10.Dec.2019

Skupština Srbije nastavila je danas rad raspravom o setu zakona kojima se poboljšava izborni ambijent, a koje pred poslanicima brani ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.