Poruka Iračanina koji živi u Srbiji: Dom je tamo gde je srce

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2019, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruka Iračanina koji živi u Srbiji: Dom je tamo gde je srce

Da je dom tamo gde je srce, dokazuje i pesnik iz Iraka, koji je u nekadašnju Jugoslaviju došao sedamdesetih godina prošlog veka i odlučio da ostane. Danas sa porodicom živi u Beogradu i piše na srpskom i arapskom. Predsednik je Društva srpsko-iračkog prijateljstva, počasni kum Srednje škole „Lukijan Mušicki" u Temerinu, a posebno mesto u njegovom srcu ima Novi Sad.

Ovako je 1978. pesnik, novinar i prevodilac iz Iraka Sabah Al Zubeidi, kao student stomatologije šetao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Novim Sadom, dok se nije ubrzo opredelio za Poljoprivredi fakultet u Sarajevu. Danas živi i stvara u Beogradu, ali Novom Sadu se uvek rado vraća i svojoj najvećoj i neiscrpnoj stvaralačkoj inspiraciji – Čika Jovi Zmaju.

Upravo je i prva pesma koju je preveo sa srpskog na arapski, bila pesma Jovana Jovanovića Zmaja. Do sada je izdao 11 knjiga, 6 na srpskom i pet na arapskom. Piše ljubavne, rodoljubive i duhovne pesme, a dobitnik je i brojnih nagrada u Srbiji, Iraku i drugim zemljama. Srpski jezik voli i doživljava kao maternji.

Poezija, mir, tolerancija i ljubav. To je put koji je izabrao, a to su i vrednosti zbog kojih će Novi Sad uvek biti njegov. Grad. Utočište. Nadahnuće.

Sabah kaže da je srećan, jer za razliku od mnogih, on ima dve domovine, jednu u kojoj se rodio i jednu koju je izabrao srcem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.