Pomoć za odvikavanje od narkotika u Rehab-kafeu u Somboru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2019, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć za odvikavanje od narkotika u Rehab-kafeu u Somboru

Nakon decenijskog volonterskog rada sa zavisnicima od narkotika, Italijanka Ilaria Basi i Aleksinčanin Nenad Jovišević izabrali su Sombor za svoj grad. U Somboru su sklopili brak i planiraju ličnim zalaganjem i angažovanjem da pomognu svima koji su na putu odvikavanja od narkotika.

Da postoji ne samo nada već i izlaz iz problema zavisnosti od narkotika, potvrđuje bračni par Ilaria i Nenad Jovišević. Problem zavisnosti i rehabilitacije je zbližio Ilariu i Nenada koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << krunisali svoju ljubav u Somboru, a namera im je da svojim iskustvima pomognu svima koji su na putu izlečenja i povratka u redovne životne tokove.

"Nakon prolaska određenog programa koji postoji, ljudima koji su bili u programu se nudi mogućnost da ostanu kao volonteri, odlučio sam da ostanem i bio sam deset godina volonter. Mi smo volontirali u istom centru za rehabilitaciju i pomoć zavisnicima. Ona je bila u Španiji pa je prešla u Beograd, a ja sam bio u Splitu a potom u Beogradu. Nekako se, vremenom, počela dešavati među nama neka hemija", ispričao je Nenad Jovišević.

Probleme apstinencijske i psihičke krize i pokušaje adaptacije i povratka u sredinu van centra za odvikavanje najbolje mogu razumeti oni koji su kroz sve to i prošli.

"Vidimo da problem postoji u Somboru i vidimo ljude koji su u problemu. Želimo da im pomognemo, da imaju jedno mesto gde mogu da odu i da se obrade i ako im treba bilo kakva pomoć, savetovanje ili žele da čuju naše iskustvo, našu priču", objasnila je Illaria Basi Jovišević.

Povedeni primerom Rehabilitacionog centra „Duga“ u Novom Sadu, protestantska zajednica je došla na ideju osnivanja Rehab – kafea u Somboru.

"Zaista nam dolaze ljudi koji su bili teški zavisnici, a danas su totalno normalni, imaju poslove, rade. Dešavalo se da zavisnici koji dođu ovde ne veruju da razgovaraju sa bivšim zavisnicima. Razmišljamo i da se povežemo možda sa nekim drugim organizacijama koje mogu konkretnije da nam pomognu, da nas upute, da pomognu da budemo efikasniji", ispričao je Zoltan Vegel, sveštenik protestantske zajednice u Somboru.

"Mi imamo prijatelje koji su isto tako bili u problemu zavisnosti i koji su već godinama aktivni u organizacijama koje se bave onim što i mi nameravamo da radimo", objasnio je Nenad.

Dobra volja i namera Ilarije i Nenada kao i protestantske zajednice jeste da se nađu kao putokaz i nada za izlazak iz problema zavisnosti od narkotika. Ilarija i Nenad su za to osetili poziv, odgovornost i obavezu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.