Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu obeležio tri jubileja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2017, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu obeležio tri jubileja

Svečanom akademijom, Departman za ekonomiku poljoprivrede i sociologiju sela Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, obeležio je danas tri značajna jubileja - 60 godina od osnivanja Katedre za ekonomiku poljoprivrede, 51 godinu od osnivanja Zavoda za ekonomiku poljoprivrede i 40 godina postojanja agroekonomskog smera.

Čestitajući značajne jubileje ovoj visokoobrazovnoj instituciji, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević je istakao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << agroekonomisti značajno doprinose kreiranju agrarne politike Vojvodine i Srbije, uz zadovoljstvo što je i sam kao predstavnik struke u prilici da tome doprinese na nivou naše pokrajine.

"Agroekonomisti, svojim znanjem i pristupom, mogu i moraju da daju i jači doprinos razvoju poljoprivrede, a pogotovo da svoje interese kanališu kroz strukovna udruženja", naglasio je Radojević i ukazao na dobar primer kako Evropska asocijacija agroekonomista značajno utiče na mere agrarne politike Evropske unije.

Aktivnije učešće, prema rečima resornog sekretara, jeste nešto što se očekuje i u ovoj oblasti, kako bi celokupna agroekonomska struka na adekvatan način bila uključena u kreiranje domaće agrarne politike. On je podsetio da resorni sekretarijat za nešto više od godinu dana unapredivši postojeće agrarne mere i uvrstio neke nove kroz rad Pokrajinske vlade, što je dalo novi impuls danjem razvoju poljoprivrede u našoj pokrajini.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Nedeljko Tica rekao je da je proteklo vreme potvrda osnivačima ove katedre da su bili u pravu, kada su projektovali agroekonomski smer s ciljem praćenja ekonomskih rezultata, koji se ostvaruju u poljoprivrednoj proizvodnji.

"Jedan od rezultata je i što smo uspeli da u ovom periodu osposobimo veliki broj stručnjaka, koji pomažu našim poljoprivrednicima da i celokupna proizvodnja, pored tehnološkog aspekta, ima zadovoljavajući rezultat", istakao je Tica.

Interes Departmana je da imamo povratnu informaciju iz privrede, šta je to što mi treba da doradimo u našim nastavnim planovima i programima kako bi ljude što bolje pripremili za posao u određenim sektorima, istakao je ovim povodom Dejan Janković, šef Katedre za ekonomiku poljoprivrede.

"Imamo razloga da budemo ponosni. Naše osnovne akademske studije završilo je 1.200 studenata, master akademske studije 91. Iznedrili smo 133 magistra iz oblasti agroekonomije. U ovoj oblasti odbranjeno je 77 doktorskih disertacija", rekao Janković.

Nakon uvodne reči Vladislava Zekića, prisutnima su se obratili i kolege drugih departmana iz naše zemlje i regiona sa kojima Poljoprivredni fakultet ostvaruje dugogodišnju i uspešnu saradnju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.