Politički direktor Forin Ofisa u Beogradu: Srbija za kompromis, ali ne pristaje na poniženja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2018, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politički direktor Forin Ofisa u Beogradu: Srbija za kompromis, ali ne pristaje na poniženja

U Beogradu boravi politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, Ričard Mur, koji se odvojeno sastao sa najvišim srpskim zvaničnicima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas političkog direktora Ministarstva spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Ričarda Mura, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu.

Predsednik Vučić je izrazio interes Srbije za jačanje političkog dijaloga sa Ujedinjenim Kraljevstvom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao i za razvoj ekonomske saradnje i povećanje broja i obima njihovih investicija. On je takođe zahvalio na podršci evrointegracijama Srbije.

Predsednik Vučić je zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na posvećenosti Berlinskom procesu, čiji se Samit održava sledećeg meseca u Londonu.

On je rekao da su teme bezbednosti, koje će uz infrastrukturno i digitalno povezivanje regiona biti prioritet londonskog Samita, od velikog značaja za mir i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana.

Politički direktor Mur je naglasio da je organizacija Samita izraz želje Ujedinjenog Kraljevstva da, uprkos izlasku iz Evropske unije, pokaže posvećenost regionu Zapadnog Balkana i njegovoj evropskoj budućnosti.

Dvojica sagovornika su razmotrila situaciju u regionu.

Razmena mišljenja sa Dačićem

Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić i Ričard Mur, razmenili su mišljenja u vezi sa situacijom u regionu, kao i o značaju doprinosa Srbije na planu očuvanja mira i stabilnosti. U tom kontekstu, Dačić je naglasio spremnost Srbije da nastavi da ulaže napore na planu pronalaženja trajnog, kompromisnog i izbalansiranog rešenja u dijalogu sa Prištinom, koje će doprineti stabilnosti celog regiona, a samim tim i Evrope.

Politički direktor Forin Ofisa je iskazao podršku dijalogu Beograda i Prištine, a srpski predsednik ponovio tim povodom da je Srbija otvorena za kompromis, ali da ne pristaje na poniženja.

Brnabić zahvalila Velikoj Britaniji na podršci u očuvanju stabilnosti regiona Predsednica

Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa političkim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Ričardom Murom o bilateralnim odnosima dve države, situaciji u regionu i napretku Srbije u evrointegracijama.

Posebna pažnja posvećena je predstojećem Samitu o Zapadnom Balkanu, u okviru "Berlinskog procesa", koji se održava 10. jula u Londonu.

Istaknuto je da će jedna od značajnih tema ovog samita biti pomoć u digitalnom povezivanju, ali da u fokusu i dalje ostaju teme vezane za regionalnu saradnju, bezbednost, kao i regionalne ekonomske i infrastrukturne projekte.

Premijerka Brnabić zahvalila je Velikoj Britaniji na podršci u očuvanju stabilnosti regiona i integraciji Srbije u Evropsku uniju i dodala da ove teme i dalje ostaju najvažniji strateški cilj države.

Brnabić je istakla je da je "Berlinski proces" veoma pozitivna inicijativa, koja gleda ka budućnosti i koja doprinosi ne samo ekonomskom i infrastrukturnom približavanju regiona, već istinskoj dobrobiti svih na Zapadnom Balkanu.

Ona je još jednom zahvalila na zalaganju Londona da se ova inicijativa nastavi.

Politički direktor Mur istakao je da će Velika Britanija, uprkos Bregzitu, ostati posvećena pomoći i podršci regionu Zapadnog Balkana, naglasivši da je integracija čitavog Zapadnog Balkana u Uniju ključna za njegovu stabilnost i prosperitet, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić i Mur o situaciji u regionu i bilateralnim odnosima

Izvor: Blic, 26.Jun.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas političkog direktora Ministarstva spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Ričarda Mura, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.