Pokrajinska priznanja Milutin Milanković i Pavle Jovanović prof. dr Sergeju M. Ostojiću i akademskom slikaru Draganu Stojkovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2021, 18:31

Pokrajinska priznanja "Milutin Milanković" i "Pavle Jovanović" prof. dr Sergeju M. Ostojiću i akademskom slikaru Draganu Stojkovu

Dobitnik Pokrajinskog priznanja u oblasti nauke „Milutin Milanković“ za 2020. godinu je redovni profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Sergej M. Ostojić, a Pokrajinskog priznanja u oblasti umetnosti „Pavle Jovanović“ akademski slikar Dragan Stojkov, jednoglasno je odlučila Komisija za dodelu Pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja.

Doktora medicinskih nauka Sergeja M. Ostojića, za izuzetan doprinos naučnim istraživanjima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u oblasti primenjenih biomedicinskih nauka, kao i za ukupan naučni angažman u zemlji i inostranstvu, za dobitnika priznanja koje nosi ime jednog od najvećih srpskih naučnika Milutina Milankovića predložio je upravo Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja. U obrazloženju odluke Komisije se, uz ostalo, navodi da su njegove istraživačke aktivnosti i naučna produkcija omogućili da se Univerzitet u Novom Sadu prvi put u istoriji pojavi na Šangajskoj listi za 2017. i 2018. godinu.

S druge strane, akademskog slikara Dragana Stojkova, za poseban doprinos umetničkom stvaralaštvu i brojnim segmentima kulturnog života, za dobitnika priznanja koje nosi ime jednog od najvećih srpskih slikara Pavla Jovanovića, predložila je Galerija Matice srpske. Komisija je u obrazloženju svoje odluke navela da je Stojkov umetnik kontinuiteta koji je u svom radu ovekovečio najmarkantnije elemente srpske i vojvođanske kulture uz dosledni stvaralački izraz promovisan u zemlji i inostranstvu.

Dobitnicima će pokrajinska priznanja „Milutin Milanković“ i „Pavle Jovanović“ biti uručena 15. maja, koji je kao datum od pokrajinskog značaja ustanovljen povodom održavanja Majske skupštine održane u Sremskim Karlovcima, na kojoj je 1848. godine proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.

Komisiju koja je donela odluku o priznanjima čine profesori Univerziteta u Novom Sadu dr Nenad Krstić (predsednik), Agota Vitkai Kučera i Pavle Budakov, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, glavni i odgovorni urednik lista „Dnevnik“ Nada Vujović i naš legendarni odbojkaš Slobodan Boškan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.