Pojačan nadzor u južnom Banatu zbog afričke svinjske kuge

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2019, 06:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojačan nadzor u južnom Banatu zbog afričke svinjske kuge

Prošle nedelje je, na temišvarskom terenu, 40-ak kilometara udaljenom od Vršca, registrovan promet stoke koja je poreklom iz područja zaraženog afričkom kugom svinja u toj zemlji. Zbog toga su povećani nadzor i preventivne mere na teritoriji Vršca, i uopšte Južnobanatskog okruga.

Na teritoriji Vršca ima, po proceni, od 950 do 1000 domaćih, i oko 300 divljih svinja. Domaće su mahom u manjim gazdinstvima, čiji su vlasnici pravovremeno upozoreni na novu opasnost iz komšiluka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Radoslav Nešić iz Uljme, svinje uzgaja za svoje potrebe, kako kaže – otkad zna za sebe.

"Plašimo se ove kuge, jednostavno, jer je priča opasna. A sa druge strane, nije zoonoza, tako da nismo jako uplašeni. Još uvek je hladno, pa se nadamo da će da stane tamo gde je nađena, i da neće doći do širenja, zbog same klime", kaže Radoslav.

Iako svesni rizika, nisu mnogo zabrinuti ni uzgajivači u gradu.

"Mi svinje obično gajimo za svoje potrebe, i to se obično uzima kvalitetna roba, znači ne uvozi se nikako, niti nerasti niti prasad niti bilo šta. Kontrolišemo što se tiče trihinele, i kad je vreme svinjokolja, inače ovako su sve zdrave, i redovno se infuju ili pelcuju protiv bolesti, tako da nema problema", objašnjava Goran Mitrovanov.

Do sada sa ove strane granice nisu zabeleženi slučajevi bolesti. Na teritoriji Vršca, u par navrata su vršene analize uginulih divljih svinja:

"Međutim, nije ustanovljeno prisustvo virusa u referentnim laboratorijama. Tako da mi još uvek nemamo afričku kugu na terenu, ali imamo ugroženost u Južnobanatskom okrugu, od strane ponašanja i kretanja životinja u susednoj oblasti, Severnobanatskoj", ističe Zoran Kerkez, predsednik gradskog štaba za koordinaciju i praćenje afričke kuge svinja.

U slučaju afričke kuge svinja, simptomi su akutni i brzo dovode do uginuća. Zbog toga je važno reagovati čim se kod svinja primeti povišena temperatura, promena raspoloženja ili crvenilo donjih partija.

"Leka nema, ne postoji vakcinacija, već je potrebno samo neškodljivo ukloniti leševe, a zaražene primerke pobiti prema zakonskim propisima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva", objašnjava veterinar Julius Olđa.

Afrička kuga svinja prenosi se putem hrane, bolest šire i glodari i krpelji, a najčešći prenosnik je, nažalost, čovek, obućom i vozilima koja su prošla kroz zaraženo područje. Zbog toga je neophodno sve ove puteve prenosa strogo kontrolisati, upozoravaju stručnjaci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.