Pohvale iz Evrope za novosadsku školu Milan Petrović

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2019, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pohvale iz Evrope za novosadsku školu "Milan Petrović"

Škola "Milan Petrović" bavi se rehabilitacijom i edukacijom dece sa smetnjama u razvoju i mladih i odraslih osoba sa invaliditetom. Nedavno ju je posetila i delegacija iz Evrope koja je i pohvalila rad i viziju škole.

Nakon završene osnovne škole učenici imaju priliku da nastave školovanje u srednjoj školi gde se nudi 15 obrazovnih profila. To su, pre svega, zanimanja u oblasti grafičarstva, ugostiteljstva, poljoprivrede i mašinstva.

Nakon završene srednje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << škole neki od učenika zapošljavaju se u otvorenoj privredi, a neki u zaštićenim radionicama. Za učenike koji ne uspevaju da pronađu posao, postoji mogućnost da budu angažovani u radnim centrima. Već 19 godina tamo je i Nikola Zorić.

"Ja dolazim u 7, čekam prevoz da dođe . Ovi koji dolaze vozim ih dovde do radnog centra , vodimo ih na doručak . Ovi koji su slepi, u kolicima njime se najviše bavimo", rekao je Nikola.

Svi koji vole ručni rad i sve ono što zahteva trud i vreme mogu pronaći upravo ovde. Simona Ilić, poslednjih pet godina izrađuje predmete od najrazličitijih materijala.

"Znači mnogo jer svi ljudi i ja generalno osećamo se aktivnije i u društvu nam je mnogo lakše. Kada ne bismo ovde dolazili totalni bismo bili izolovani", naglasila je Simona.

"Ovo je veoma važno jer naši korisnici nakon završene srednje škole ne ostaju kući već su angažovani i uključeni u našu zajednicu. Puno radimo na tome da budemo što vidljiviji u našem gradu i široj okolini tako da smo vrlo često učesnici na raznim manifestacijama u gradu", rekla je Violeta Strahinjević, direktorka škole.

Pored ovi , postoji i preko 20 programa unapređenja socijalne zaštite , a zahvaljujući njima unapređuje se kvalitet života dece sa smetnjama u razvoju i odraslih osoba sa invaliditetom i njihovih porodica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.