Počinje iznošenje dokaza odbrane Stamatovića i Stanišića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2019, 03:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje iznošenje dokaza odbrane Stamatovića i Stanišića

Izvođenje dokaza odbrane na ponovljenom suđenju  nekadašnjim čelnicima Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću zvanom Frenki trebalo bi da počne danas pred Mehanizmom za krivične sudove u Hagu.

Prema ranijem saopštenju Mehanizma, dokazni postupak odbrane kreće 18. juna, a prethodno je završeno izlaganje dokaza tužilaštva Mehanizma u Hagu, koje ih tereti za zločine Hrvatima i muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Simatoviću >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je u aprilu naloženo da se do 13. juna vrati u pritvorsku jedinicu u Ševeningen, pošto mu je prethodno bio odobren privremeni boravak na slobodi.

Stanišiću je privremeni boravak na slobodi odobren do oktobra, zbog lošeg zdravstvenog stanja i lečenja, pa će njegove interese pred sudom zastupati njegovi advokati.

Njima je sredinom juna 2017. godine počelo ovo ponovljeno suđenje  pošto je Žalbeno veće nekadašnjeg tirbunala u Hagu, kojeg je nasledio Mehanizam, 2015. godine ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni od svih optužbi i naložilo da im se suđenje ponovi.

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Stanišić (66) i njegov pomoćnik Simatović (67) optuženi su za zločine Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Prvom presudom iz 2013, koja je ukinuta, pretresno veće većinom glasova je bilo zaključilo da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za počinjenje zločina koji im se stavljaju na teret i oslobodilo ih svih optužbi, te naložilo da odmah budu pušteni na slobodu.

Žalbeno veće je po žalbi tužilaštva 15. decembra 2015. poništilo oslobađajuću presudu i naložilo da se Stanišiću i Simatoviću sudi ponovo po svim tačkama optužnice.

Oni negiraju krivična dela za koja su optuženi - ubistva, zlostavljanja, progone i druge zločine, počinjene u Bosni, Slavoniji i Kninskoj krajini od 1991. do 1995. godine.

Optuženi su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio "trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa velikih delova Hrvatske i Bosne i Hercegovine i uspostavljanje srpske dominacije na tim teritorijama".

Taj cilj su prisilnim premeštanjem nesrpskog stanovništva, progonima, zlostavljanjima i ubistvima ostvarivale tajne jedinice DB i paravojne formacije, kao što su "Crvene beretke", "Škorpioni", "Arkanovi tigrovi" i "Martićeva milicija". Te jedinice su osnivali, obučavali i finansirali optuženi, smatra haško tužilaštvo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Odbrana: Tužioci preko Stanišića žele da osude Miloševića, ali dokaza nema

Izvor: Danas, 18.Jun.2019

Odbrana Jovice Stanišića tvrdila je danas, u uvodnoj reči pred međunarodnim sudom u Hagu, da tužioci nisu dokazali nijednu od optužbi protiv Stanišića za zločine u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. Članak Odbrana: Tužioci preko Stanišića žele da osude Miloševića, ali dokaza nema se pojavljuje...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.