Počeo Novosadski Oktoberfest, premijera emisije Deutsche minuten

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2018, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo Novosadski Oktoberfest, premijera emisije "Deutsche minuten"

Novosadski Oktoberfest 2018 večeras je zvanično otvoren u Master centru Novosadskog sajma, a gradonačelnik Miloš Vučević je rekao da je svake godine sve više izlagača, vise zanatskih pivara, da je prošle godine bilo 15 hiljada posetilaca, a da očekuje da ove godine rekord bude oboren.

"Ponosan sam što je Novi Sad dovoljno veliki da prihvata nove ideje, hrabar da se ne plaši promena i spreman da stvara nove događaje i pre svega, što je bogat ljudima koji imaju ideje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i vizije", rekao je Vučević.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković rekao je da manifestacija ima pokrajinski značaj i da zato zaslužuje punu podršku vojvođanske vlade, a zatim je otvaranjem pivskog bureta simbolično otvorio Okoberfest 2018.

Manifestacija, koja okuplja ljubitelje piva, kobasica, pereca i dobre zabave u duhu bavarske tradicije prvi put je održana u Nemačkoj davne 1810. godine, a danas se organizuje širom sveta.

Prošle godine bilo 15.000 posetilaca

Na prošlogodišnjem "Novosadskom Oktoberfestu", bilo je preko 15.000 posetilaca,  natočilo se preko 35.000 litara piva i pojelo se preko 5.800 kobasica. Od ovogodišnjeg, organizatori očekuju još više brojke.

U Novom Sadu Oktoberfest je prvi put organizovan pre dve godine i već je ušao, po poseti i kvalitetu, u prvih deset u svetu.

Svečanom otvaranju, osim Vučevića i Đokovića, prisustvovali su i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, predsednik Color Press Grupe Robert Čoban, direktor Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap, Dorotea Gizelman predstavnica Ambasade Nemačke, te proslavljeni fudbalski reprezentativac i trener Siniša Mihajlović.

U bogatom muzičkom programu nastupiće Hladno pivo, Orthodox Celts, Love Hunters, Dejan Petrović Big bend, Zvonko Bogdan, Zbogom Brus Li, i Psihomodo pop.

Emisija "Deutche minuten" na Novosadskom Oktoberfestu

 19. oktobra, prvog dana Oktoberfesta voditeljka emisije Iva Simurdić i saradnica Mara Šišljagić razgovaraće sa Doroteom Gizelman, zamenicom ambasadora SR Nemačke i Martinom Knapom, direktorom Nemačko-Srpske privredne komore. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa programom RTV-a i putem promotivnih spotova koji će biti emitovani na festivalu. Drugog dana, 20. oktobra, pobednike, odnosno, nosioce prva tri mesta na takmičenju mladih bendova i takmičenju u nošenju krigli očekuju interesantne nagrade koje je obezbedila Radio-televizija Vojvodine.

Emisija "Deutsche minuten" (Nemački minuti) biće emitovana na Drugom programu RTV-a, od petka, 19. oktobra, svakog trećeg petka u mesecu, u terminu od 22.30 časova i baviće se životom, kulturom i tradicijom nemačke zajednice. Urednica – mentorka je Hajnalka Buda, voditelji i novinari Iva Simurdić i Žolt Papišta.

Cilj emisije je da se prikažu život,suživot, običaji, tradicije i aktuelna zbivanja u nemačkoj nacionalnoj zajednici u Vojvodini, mogućnosti obrazovanja (nemačka zabavišta, bilingvalne škole, fakultet...), aktivnosti Nacionalnog saveta Nemaca u Srbiji, nemačkih udruženja širom Vojvodine, kao i aktivnosti ambasade, Goethe instituta, DAAD – Nemačke akademske službe za razmenu studenata, itd.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.