Otvoren Kanski festival, u trci za Zlatnu palmu 21 film

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2019, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Kanski festival, u trci za Zlatnu palmu 21 film

Premijerom komedije američkog reditelja Džima Džarmuša "Mrtvi ne umiru" večeras je otvoren 72. Kanski festival, čijem žiriju predsedava meskički režiser i dobitnik Oskara, Alehandro Injaritu.

To je prvi put da je jedan film o zombijima, u kojem uloge tumače Adam Drajver, Bil Mari i Tilda Svinton, otvorio festival na francuskoj rivijeri.

Otvaranje festivala obeležio je i strastven govor Injaritua o planovima američkog predsednika Donalda Trampa za izgradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zida na granici sa Meksikom, kao i prazna stolica s natpisom "Agnes V", koja je tako ostavljena u čast francuske filmske režiserke Anges Varda, rođene u Belgiji, koja je u martu preminula u 90. godini.

Na otvaranju izvedena je i pesma "Without You" iz filma Varde "Cléo from 5 to 7".

Injaritu, najpoznatiji po filmovima "Čovek ptica" i "Povratnik", prvi je Latinoamerikanac na čelu žirija, koji će odlučiti ko će dobiti ovogodišnju Zlatnu palmu i druge nagrade ovog, jednog od najprestižnijih filmskih festivala u svetu.

Obraćajući se novinarima, zajedno sa kolegama iz žirija, Injaritu je povukao paralelu između Trampove retorike i one koja je korišćena 1930-ih.

"Znamo kako se ova priča završava ako zadržimo takvu retoriku", rekao je Injaritu.

Ovogodišnji Kan se održava sa uobičajenim vrtlogom slavnih i kontroverzi, preneo je AP.

Svoj debi na francuskom filmskom festivalu imaće film Kventina Tarantina "Dogodilo se jednom u Holivudu" i biografski film posvećen Eltonu Džonu "Roketmen".

Prošle godine u Kanu su 82 žene protestovale zbog nejednakosti polova na slavnom festivalskom crvenom tepihu.

Umetnički direktor Tjeri Fremo obećao je da će proces izbora filmova na festivalu biti transparentniji i da će izvršne odbore podstaći na rodnu ravnopravnost.

U trci za Zlatnu palmu, do 25. maja, biće prikazan 21 film. U pet dugometražnih i četiri kratkometražna programa biće prikazano na stotine premijera uključujući nove filmove Tarantina, Almodovara, braće Darden, Terensa Malika i mnogih drugih.

Zaštitno lice festivala sa glavnim posterom na ulazu u zdanje gde se održava filmska smotra, ove godine je nedavno preminula, francuska rediteljka Anjes Varda.

Na festivalu se i ove godine očekuju brojne zvezde, među kojima Kventin Tarantino, čiji je film u trci za glavnu nagradu, kao i glumci Leonardo Dikaprio, Bred Pit, Izabel Iper, i muzičari Igi Pop, Tom Vejts, Elton Džon i Bono Voks.

Velikan francuske kinematografije Alen Delon, čiji su odnosi sa organizatorima Festivala godinama bili burni, doći će da primi počasnu Zlatnu palmu za životno delo.

U žiriji će, između ostalih, biti i američka glumica El Faning, francuski autor stripova Enki Bilal i reditelji iz Grčke i Francuske, Jorgos Lantimos i Roben Kampijo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Cannesu počinje trka za Zlatnu palmu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Maj.2019

U Cannesu (Kan) počinje najuticajniji filmski festival na kojem će u takmičarskom programu biti prikazani novi filmovi dosadašnjih dobitnika Zlatne palme (Palme d'Or) - Kena Loacha, Terrencea Malicka, braće Dardenne.. U konkurenciji su i druga velika filmska imena, poput Pedroa Almodovara, Jima...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Kan je spreman, a vi? Filmski festival u gradu na Azurnoj obali počinje večeras a svi čekaju da vide samo NJU!

Izvor: Story, 14.Maj.2019

Kan je spreman, a vi? Filmski festival u gradu na Azurnoj obali počinje večeras i trajaće do 25. maja, a na crvenom tepihu biće prava parada savšenih  modnih izdanja. Crveni tepih samo što se nije otvoren a na  mesto dešavanju u Kanu polako su počele da pristižu slavne ličnosti. Među prvima...

Nastavak na Story...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.