57. Oktobarski salon - Čudo kakofonije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2018, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

57. Oktobarski salon - Čudo kakofonije

Pod nazivom "Čudo kakofonije", danas je u Beogradu počeo 57. Oktobarski salon, a umetnički direktori i kustosi izložbe Gunar Kvaran i Danijel Kvaran okupili su 72 umetnika iz celog sveta sa idejom da predstave izuzetnu raznolikost savremene svetske umetničke produkcije, kako na planu sadržaja, tako i u domenu korišćenih materijala...

Pod nazivom "Čudo kakofonije", danas je u Beogradu počeo 57. Oktobarski salon, a umetnički direktori i kustosi izložbe Gunar Kvaran i Danijel >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kvaran okupili su 72 umetnika iz celog sveta sa idejom da predstave izuzetnu raznolikost savremene svetske umetničke produkcije, kako na planu sadržaja, tako i u domenu korišćenih materijala, podloga, tehnika i jezika.

Umetnici svih generacija, različitog porekla i senzibiliteta, počev od Larija Bela, Eroa, Anselma Kifera, Žan-Žaka Lebela, Joko Ono, Vladimira Veličkovića ili Dušana Otaševića, umetnika aktivnih od šezdesetih godina, pa sve do Atine Papadopulos, Darje Bajagić, Maje Đorđević, Jelene Mijić, Paula Nimera Pežote, Hane Vajnberger ili Urbana Celvegera, najnovijih predstavnika aktuelne scene, kao i afirmisani umetnici Sindi Šerman, Cao Fej, Romuald Hazum, Fabris Iber, Bjarn Melgor, Takaši Murakami, Helen Marten, Torbjern Redland, Tom Saks, Anika Ji - svako na svoj način predstavlja deo kakofonije umetnosti.

Oktobarski salon čini da Srbija bude svet u malom

Predsednica Vlade Ana Brnabić obišla je večeras izložbu 57. Oktobarskog salona u Muzeju grada Beograda i tom prilikom razgovarala s umetnicima koji učestvuju na Salonu.

Brnabić je uoči otvaranja Oktobarskog salona izjavila da je Oktobarski salon pravi način da predstavimo Srbiju.

Čestitala je organizatorima i Skupštini Beograda, što su imali osećaj da Oktobarski salon učini da "Srbija bude svet u malom", s obzirom da izložba obuhvata dela 72 umetnika.

"Imamo umetnike sa svih kontinenata i veliki broj naših autora. Meni je bilo izuzetno zadovoljstvo da neke od njih upoznam i razgovaram sa njima. Zahvaljujem se na svemu što rade, da promovišu svoju zemlju na najbolji mogući način", rekla je premijerka.

Brnabić je istakla da su kreativne industrije jedan od osnova novog rasta i razvoja Srbije.

"Kultura i umetnost su nešto što svakom društvu treba, da bude moderno, savremeno i konkurentno", istakla je Brnabić.

Nakon prošlogodišnjeg otvaranja Muzeja savremene umetnosti, zatim otvaranja Narodnog muzeja početkom leta, juče smo imali otvaranje BITEF-a, danas Oktobarskog salona, zbog svega toga možemo da se ponosimo Srbijom, rekla je premijerka.

Ona je najavila da nas tokom oktobra očekuje još događaja u oblasti kulture i umetnosti.

"Mislim da je to jedan od naših najvećih izvoznih potencijala i Vlada Srbije će nastaviti da to podržava", rekla je Brnabić.

Kreativne industrije kojima pripadaju i najveće kulturne manifestacije jedan su od najbrže rastućih sektora srpske ekonomije, koji beleži rast od 37,4 odsto i zapošljava više od 100.000 ljudi i to 67 odsto mladih.

Zbog toga je podrška razvoju kreativnih industrija jedan od fokusa premijerke i zbog toga je osnovan Savet za kreativne industrije.

Sa premijerkom je izložbu obišao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i gradska sekretarka za kulturu Ivona Jeftić.

Oktobarski salon se održava na pet lokacija do 28. oktobra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.