Počela izrada Strategije za razvoj sporta za 10 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2019, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela izrada Strategije za razvoj sporta za 10 godina

Radna grupa za izradu nacionalne Strategije za razvoj sporta za period od 10 godina održala je danas prvi, konstitutivni sastanak, a ministar omladine i sporta Vanja Udovičić istakao je da je cilj te strategije da se poboljšaju uslovi za bavljenje sportom svih građana Srbije, posebno žena, dece i osoba sa invaliditetom.

Udovičić je nakon sastanka medijima kazao da je jedan od ciljeva i da se ostvari mogućnost da svako ima pravo za kvalitetniji i bolji razvitak u svojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemlji.

Naveo je da je zadovoljan zbog sve boljih sportskih rezultata kod srpskih sportista, kao i time što nikada više ulaganja u sistem sporta nije bilo.

"To mora da nam u narednom periodu da i bolje rezultate, ali prvenstveno uvažavajući činjenicu da se suočavamo sa ogromnim izazovima u današnje vreme gde smo svesni kako uticaja društvenih mreža, tako i uticaja elektronskih uređaja na razvoj svih građana", rekao je Udovičić.

Istakao je da tim pre žele da kroz ovu strategiju sagledaju sve objektivne razloge, ali i mehanizme kako da dopru do svakog građanina i na koji način da podstaknu sve građane da se bave bilo kakvim vidom fizičke aktivnosti, a onda da se napravi i osnov i baza za bavljenje i vrhunskim sportom.

Udovičić je naveo da se danas počinje sa izradom strateškog dokumenta koji je jedan od najznačajnijih dokumenata i koji se prvi put donosi za period od 10 godina.

Na današnjem sastanku, prema njegovim rečima, analizirani su i rezultati prethodne strategije koja je rađena za period od četiri godine.

"Imali smo danas priliku da čujemo određene rezultate koje smo postigli kroz praćenje tog strateškog dokumenta, sagledamo s kojim izazovima smo se suočili, izazove koje nismo uspeli da implementiramo i na šta moramo posebnu pažnju da posvetimo u narednom periodu", naveo je ministar omladine i sporta.

Radnu grupu čine predstavnici ministarstava Vlade Srbije, sportskih saveza, medijskih udruženja, kao i predstavnici UNICEF-a, a Udovičić kaže da je od izuzetne važnosti to što su se odazvali svi činioci i članovi Radne grupe.

"To me ohrabruje i pokazuje da ova tema ima ogroman značaj u našem društvu, što pokazuje i podatak da je preko 30 institucija koji predstavljaju osnovu za izradu strategije uzelo učešće", kazao je Udovičić i dodao da to govori i o konsenzusu vladinog i nevladinog sektora.

Veoma je značajno i prisustvo predstavnika medija, kazao je ministar, ističući i prisustvo međunarodnih organizacija.

"Važno nam je da i sada radimo sve na transparentan način i da odgovorno pristupimo ovom radu, da jednoglasno donesemo zaključke i da ova strategija bude opšti koncenzus svih građana", rekao je Udovičić.

Navodeći da je prošla strategija, koja je završena, a koja je sprovedena i implementirana u 90 opština i jedinica lokalnih samouprava, imala četiri osnovna cilja - profesionalni sport, sportsku infrastrukturu, školski i univerzitetski sport i rekreativni sport kao nešto što je najznačajnije, Udovičić je kazao da se danas razgovaralo i o određenom predefinisanju tih ciljeva za strategiju koja će biti doneta.

Kroz ta četiri polazna osnova sagledano je i jačanje sportskog turizma, rekao je Udovičić i naveo da sport svakako jeste jedan od baznih elemenata za razvoj turizma u Srbiji, i to kako kroz organizaciju međunarodnih takmičenja, tako i kroz 250.000 registrovanih sportista koji se na dnevnoj ili nedeljnoj bazi takmiče ili obavljaju bilo kakve fizičke aktivnosti širom Srbije.

"To čini tu zdravu bazu našeg turizma i danas smo dobili sugestije da na neki način predefinišemo te ciljeve. Upravo kroz ovakav jedan otvoreni dijalog, mi ćemo sagledati i definisati ciljeve na kojima ćemo zajedno raditi", naveo je srpski ministar omladine i sporta.

Udovičić očekuje da će Radna grupa koja je danas počela sa radom doći do najkvalitetnijih ciljeva koji će za krajnji rezultat u narednih 10 godina imati za cilj da svi građani imaju bolje uslove i da se Srbija može pohvaliti da je među zdravim nacijama u svetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

IZRADA NACIONALNE STRATEGIJE RAZVOJA SPORTA Udovičić: Prvi put na 10 godina!

Izvor: Kurir, 20.Avg.2019

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić prisustvovao je prvoj konstitutivnoj sednici Radne grupe za izradu Nacionalne strategije razvoja sporta za period od 2020. do 2030. godine i Akcionog plana za njeno sprovođenje.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.