Pesniku Huseinu Derviševiću uručena međunarodna nagrada Branko Radičević

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2021, 08:18

Pesniku Huseinu Derviševiću uručena međunarodna nagrada "Branko Radičević"

Jubilarno 50. Brankovo kolo uspešno je privedeno kraju u Sremskim Karlovcima, mestu školovanja Aleksija (Branka) Radičevića u najstarijoj srpskoj, čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji. Održano je Svečano zatvaranje velikog pesničkog, duhovnog i kulturnog festivala koji je trajao od 10. do 20. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Na Svečanom zatvaranju jubilarnog 50. Brankovog kola glavni događaj bilo je svečano uručenje Međunarodne pesničke nagrade >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << „Branko Radičević“. Ovogodišnji laureat je Husein Dervišević iz Bosne i Hercegovine. Dosadašnji dobitnici bili su iz Rusije, Velike Britanije, Nemačke, Grčke, Francuske, Rumunije, Švajcarske, Mađarske, Hrvatske, Jermenije, Crne Gore...

Vidno obradovan i uzbuđen, Dervišević je zahvalio domaćinu na tako visokom priznanju u znaku imena Branka Radičevića koji od ranog detinjstva u Bihaću predstavljao njegovu lektiru. Naveo je i zanimljiv detalj iz priča svoga zemljaka Krajišnika, komšije iz Hašana, Branka Ćopića koji je govorio da je ime dobio po Branku Radičeviću mnogo popularnom u mladosti. Na nekim od ranijih svojih gostovanja na Brankovom kolu, na Stražilovu i u Karlovačkoj gimnaziji, Dervišević je govorio pesmu posvećenu Branku Radičeviću, što je i sada ponovio.

Predsednik Brankovog kola, Nenad Grujičić, kao glavni oblik nagrade, predao je laureatu u ruke svežu, upravo štampanu, novu knjigu pesama Huseina Derviševića „Ponavljanje gradiva“ u izdanju Brankovoga kola. Naglasio je da Sremski Karlovci i Brankovo kolo imaju moć da stvore, kako su neki raniji laureati već rekli, da „proizvedu“ pesnike, pa tako i njihove značajne knjige, što je u ovom slučaju izbor iz poezije Huseina Derviševića povodom Međunarodne nagrade „Branko Radičević“.

Kao pesničko uzdarje uglednom laureatu iz Bihaća, nastupile su pesnikinje i pesnici Brankovoga kola: Jelena Aleksić, Julija Kapornjai i Filip Božić Dejanović, govoreći svoje reprezentativne pesme iz ranijih i novih knjiga.Mlada dramska umetnica Danica Petrović, osim čitanja obrazloženja žirija za nagradu, govorila je dve antologijske Brankove pesme: „Devojka na studnecu“ i „Ukor“. Naravno, tu je i dugogodišnji saradnik Brankovog kola, glumac Boško Petrov sa interpretacijom Brankove pesme koja počinje čuvenim stihovima „Nikad nije vito tvoje telo,/ ruka moja mlada obavila“.

Već uhodanu na Brankovom kolu „umetničku vinjetu“ priredili su mladi flautisti (duo): Katarina Teofanov i Uroš Grgić, u klasi prof. Jasne Marković Vujanović iz Muzičke škole „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Posebnu duhovnu boju dao je mladi kvartet Karlovačke bogoslovije „Sveti Arsenije Sremac“ koji je izveo kompoziciju „Simonida“ Ljube Manasijevića. Nastupile su i tri mlade pesnikinje iz „Panorame poezije karlovačkih đaka“: Iva Maksimović, Helena Budimir i Natalija Đorđević.

Posle uspešno realizovanog jubilarnog 50. Brankovog kola, domaćin Nenad Grujičić, predsednik Brankovog kola, rekao je pored ostalog i ovo: „Bila je velika privilegija učestvovati u planiranju i vođenju projekta povodom jubileja poluvekovnog trajanja Brankovog kola. Hoću da verujem da bi sadašnja državna akcija i napor za razvoj i kulturno uzdizanje Sremskih Karlovaca i Stražilova iz višedecenijskog nemara, uz ovakvu radnu poetiku i formulu koncepta Brankovoga kola mogli da urode plodovima koji će ostati u vremenu kao svedočanstvo istinske posvećensoti ovom svetom ambijentu duha i kulture. S druge strane, svedok sam kada su Sremski Karlovci postajali „bermudski trougao“ za razne ostapbenderovske avanturiste i minuhauzenovske pustolove, osnivače raznih "klubova" i tzv. Galerija zasnovanih na patetičnom i pukom preslikavanju tuđih ideja koje se nisu mogle primiti u specifičnim Sremskim Karlovcima. Takvi nazovi projekti postajali su potemkinovska sela reciklovanih privida i potpunih promašaja.“

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.