Pastor o smanjenju cenzusa: Naći rešenje za manjinske stranke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2020, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor o smanjenju cenzusa: Naći rešenje za manjinske stranke

Predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM Ištvan Pastor izjavio je danas da će, nakon što Skupština Srbije usvoji zakon o promeni izbornog cenzusa na nivou republike i u lokalnim samoupravama, uslediti takva promena i u Pokrajini, ali da treba naći rešenje za manjinske stranke, koje smanjenjem cenzusa mogu biti oštećene.

Pastor je za Panon RTV rekao da postoji politička volja i većina u republičkom parlamentu da se izborni cenzus smanji sa pet na tri odsto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
On, međutim, ističe da će smanjenje izbornog cenzusa uticati na manjinske stranke i SVM, jer manjinske partije do mandata dolaze na osnovu utvrđivanja prirodnog praga, a on se računa, pojednostavljeno rečeno, uzimanjem u obzir samo onog broja glasova koji su doveli do mandata.

"Smanjenjem cenzusa, biće i manje onih koji su ostali ispod, što će dovesti do toga da je za jedan mandat potrebno obezbediti više glasova", objasnio je Pastor.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara rekao je da žele da nađu rešenje za tu situaciju i da je i to deo priprema za izbore.

Pastor je skrenuo pažnju i na pitanje da treba odrediti ko je manjinska partija s obzirom na nekoliko loših iskustava na prethodnim izborima. Naglasio je da je potrebno ne samo proveriti koja stranka je kako upisana u registar, već i kako je delovala u proteklom periodu, a u tome mogu biti od pomoći manjinski nacionalni saveti.

Pastor je rekao i da na republičkom nivou postoji izuzetno dobra saradnja sa Srpskom naprednom strankom, ali, kako je naveo, kao ni u široj familiji, odnosi nisu svugde podjednako uravnoteženi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.