Pastor: Rad u Skupštini evropskih regija nas približava Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2019, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: Rad u Skupštini evropskih regija nas približava Evropi

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, koji učestvuje u radu Generalnog zasedanja Skupštine evropskih regija (AER), istakao je danas da je za AP Vojvodinu članstvo u ovoj organizaciji veoma korisno i važno, te da je agilan angažman u AER-u doneo višestruke benefite.

"Posvećenim i poletnim radom u AER-u, AP Vojvodina se evropskim regionalnim partnerima, a ima ih više od 150 iz 30 različitih zemalja, predstavila kao ozbiljan, meritoran region, otvoren i spreman >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na saradnju. Kroz rad u AER-u sklopili smo mnogobrojna nova partnerstva sa evropskim regijama, predstavili našu pokrajinu i zemlju u najboljem svetlu, istakli privredne i druge potencijale, spojili privrednike", naveo je Pastor na Generalnom zasedanju AER-a, koje se održava u kiparskom gradu Larnaka.

Predsednik Pastor istakao da je za AP Vojvodinu izuzetno važno to što je kao aktivan član AER-a u prilici da učestvuje u kreiranju evropske regionalne politike, da ukazuje i utiče na delove koji su važni za evropsku perspektivu naše zemlje.

"Rad u AER-u, bliska saradnja sa evropskim regionima zemalja koji su članice Evropske unije (EU), razmena iskustava i znanja, značajno nas približava tokovima kreiranja evropske regionalne politike, a našu zemlju približava Evropi", naveo je Pastor.

Tokom zasedanja Generalne skupštine, predsednik Pastor razgovarao je sa predsednikom AER-a Magnusom Berstonom i generalnim sekretarom Metjuom Morijem o važnosti predstojeće Letnje akademije AER, čiji je Vojvodina domaćin po drugi put. Letnja akademija održava se od 01. do 06. jula u Novom Sadu i, kako je naglašeno u razgovoru, od velikog je značaja i za AER i za našu pokrajinu jer spaja i pravi mrežu mladih iz čitave Evrope koji će u budućnosti spajati regione i biti nosioci regionalnih politika.

Nakon jučerašnjeg izbornog dana godišnjeg zasedanja AER-a, predstavnici evropskih regiona danas su razmatrali predstojeće aktivnosti, a posebna pažnja posvećena je definisanju "Političkih prioriteta za period 2020. – 2025.". Sa ciljem da se identifikuju i naglase važna pitanja za razvoj evropskih regiona i njenih građana, članovi AER-a pozvani su da predlože i dostave svoje inicijative, kako bi ovaj strateški dokument bio usaglašen i usvojen do kraja 2019. godine.

Tokom zasedanja održani su i sastanci Komiteta i drugih radnih tela AER-a, a na sastanku Biroa AER-a, najvišeg političkog tela ove mreže, održana je debata o budućnosti Evrope, na kojoj je učestvovao i predsednik evropskog Komiteta regiona (SoR) Karl Hajnc Lamberc.

Članovi AER-a su tokom zasedanja, u formi dijaloga, razgovarali i predstavljali primere dobre prakse i o drugim temama značajnim za evropske regione poput sigurnosti hrane, pitanjima migracije, važnosti kohezione politike na evropskom nivou, kao i važnosti inkluzije u višekulturalnim regionima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.