Pastor: Neće se ponoviti migrantska kriza iz 2015. godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2019, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: Neće se ponoviti migrantska kriza iz 2015. godine

Predsednik Skupštine AP Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor, izjavio je danas da ograda podignuta na mađarskoj granici prema Srbiji i zaštitni pojas koji je postavljen, onemogućavaju prelazak granice i predstavljaju najveću bezbednost od migrantskog talasa.

"Najveću bezbednost ovom regionu, po mom mišljenju, donosi mađarska ograda, svest da je ovde nemoguće preći, što za posledicu ima to da znaju da ovamo nije vredno doći", rekao je Pastor >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u radijskom programu Panon RTV-a.

Ističući da se sada neće ponoviti situacija iz 2015. godine kada je dnevno pristizalo oko 12.000 ljudi, Pastor je kazao da je zadatak države pre svega da se zaštite južne granice i sigurnost naših građana.

"Brojke pokazuju rast migranata, nije izrazit, mnogo ih je manje nego 2015, ali problem postoji. Problem postoji pre svega u Subotici i Kanjiži jer smo najbliži graničnoj liniji, ali i u Horgošu i Martonošu", rekao je Pastor.

On je naveo da kanjiška opština od policije tražila da na ulicama bude veće prisustvo policije i da njeni pripadnici dobiju veća ovlašćenja, a da je primetan priliv migranata.

Ocenio je da je neprihvatljivo da migranti na železničkoj stanici u Subotici imaju neformalni centar gde se okupljaju i odakle nastoje da uskoče u teretne vagone, pa bi vlasnici tog prostora trebalo da izvršavaju svoj zadatak.

Prema njegovim rečima, zbog toga što je ruta kroz BiH iz različitih razloga otežana, trgovci ljudima sada su se okrenuli starim putevima.

On smatra da je ključ migrantske krize u rukama Turske na čijoj teritoriji se u kampovima nalazi višemilionska migrantska populacija.

Zahvaljujući sporazumu između EU i Turske, Turska ih zadržava na svojoj teritoriji, rekao je Pastor i dodao da u slučaju ukidanja nekih kampova važno je da ovi ljudi krenu ka Siriji, a ne Evropi.

"Nismo mi mrzitelji migranata, ali nismo ni naivni. Ukoliko želite da migrirate, poznati su načini na koje se prelazi granica. Ko to radi ilegalno ne može da uživa empatiju ili da ima bilo koju vrstu prednosti nad lokalnim stanovništvom", kazao je Pastor.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.