Paprika i lubenice glavne povrtarske kulture u Banatskom Brestovcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2020, 19:13

Paprika i lubenice glavne povrtarske kulture u Banatskom Brestovcu

Hladna jutra tokom juna proredila su vreže sa bostanom u Banatskom Brestovcu, ali su kasniji sunčani dani i pravilna prihrana doneli slast lubenicama i dinjama.

"Malo se deformisala lubenica, ali zato ima cenu i ima slast. Sladak je stvarno, ne pamtim zadnjih pet godina otkako radim da je bio ovako sladak bostan", kaže Aleksandar Drakšan, povrtar.

Drakšan kaže da je najsigurnije kupovati lubenice na pijaci od naših povrtara, jer kod njih možete da zahtevate da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je otvore i pokažu vam kakva je unutra.

Pod plastenicima u Brestovcu zeleni se i žuti se more paprike. Narednog meseca ona će postati i crvena. Sočna je, jedra, krupna, a lokalna je sorta.

"Ovo je sorta Brestovčanke. To je naša paprika domaća, nije hibrid, tako da smo zadovoljni s njom i ona se traži na pijaci", kaže Aleksandar Mandalinić, povrtar.

Ako mislite da joj je cena visoka, treba da probate da provedete samo nekoliko minuta u paklu pod folijom, i sve će vam biti jasno.

Mali povrtari i voćari obnovili su ovih dana rad svog udruženja.

"Na tržište kad izađeš i ponudiš nekom trgovinskom lancu ti kao jedinka ne možeš, već udruženje", smatra Aleksandar Đurić, predsednik udruženja povrtara u Banatskom Brestovcu.

Mesna zajednica je uz pomoć grada i pokrajine uredila 4,5 kilometra poljskih puteva do dela atara gde je gro povrtarske proizvodnje.

"Ratarstvo se radi sezonski, povrće se radi svakog dana. I onda ljudi već imaju kombi vozila i sve ostalo, ne radi se samo traktorima. Tako da ti nasipani putevi u tom delu mnogo znače ljudima. Dođu kad je kišovito vreme, blato i sve ostalo lepo do njiva čisti", objašnjava Dragan Miličić, predsednik Saveta MZ "Banatski Brestovac".

Za kraj da primetimo kako odavno nismo čuli da su poljoprivrednici zadovoljni prinosom i cenom svojim proizvoda, i da to hoće otvoreno da priznaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.