Izvor: Blic, 08.Nov.2016, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paorima stigli papreni računi za odvodnjavanje: Plaćaju i za kanale koji ne postoje u njihovom mestu

Naknada za odvodnjavanje koju plaćaju svi građani koji imaju zemlju na melaricionom području ove godine je drastičnom poskupela i mora da se plati unapred.

Građanima su počela da pristižu rešenja Poreske uprave na ime naknade za odvodnjavanje, a pojedini su dobili vrtgolave račune, koji idu i do 43.000 dinara za godinu dana.

Meštanin Vrbasa, koji je želeo da ostane anoniman pokazao nam je rešenja koji su mu stigla za 2015. i 2016 godinu, a koja glase na ukupno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 86.000 dinara, što je ke koliko i četiri minimalne zarade.

On kaže da tu nije kraj mukama.- Sve treba da se plati u roku od 15 dana, a to praktično znači da 2016. godinu plaćamo unapred. Pa gde to ima da se računi plaćaju unapred- kaže on.

Dodaje da prošle godine nije dobio toliku sumu, te da je pored poljoprivrednog ove godine dobio rešenje i za građevinsko zemljište, odnosno da plaća naknadu za odvodnjavanje na svoju kuću.

- Pravo žalbe je praktično ukinuto. Prvo da se plati, jer posle 15 dana kreće prinudna naplata i kamata, a onda možemo da se žalimo Upravnom sudu, pa ako presude, država refundira. Majka ima posed  u opštini Temrerin i tamo je stiglo rešenje na manju sumu- dodaje naš sagovornik.

Mnogi meštani Vojvodine sa kojima smo razgovarali kažu da visina naknade varira od opštine do opštine, a račune koji su stigli u Zmajevo takođe su visoki, iako nemaju kanal koji bi odvodio vodu.

Iz Poreske uprave napominju da je u toku donošenje rešenja širom Srbije za prethodnu i tekuću godinu.

- Prema Uredbi o visini naknade za vode, osnovica za obračun naknade za odvodnjavanje, za poljoprivredno i šumsko zemljište je iznos katastarskog prihoda. Na iznos katastarskog prihoda primenjuju se stope propisane uredbom iz 2013.- objašnjavaju u Poreskoj.

Iz poreske dodaju da su stope za naplatu 2015. i 2016. godine identične, ali da su povećane u odnosu na prethodne godine, ali ne preciziraju koliko je povećanje.

Tražili da plate i pokojnici

Prošle godine naplata ovog nameta izazvala je brojne žalbe jer su građani tvrdili da im je naplaćivano za veću površinu nego što zaista imaju, kao i da su nasdokanadu morali da plate i oni koju su bili poplavljeni. U Vojvodini su registrovani i slučajevi da je naknada stizala na imena preminulih, pa čak i na decu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.