Pančevo uskoro dobija socijalno-ekonomski savet, cilj smanjenje odliva kvalifikovanih radnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2019, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo uskoro dobija socijalno-ekonomski savet, cilj smanjenje odliva kvalifikovanih radnika

Pančevo bi uskoro trebalo da dobije lokalni socijalno-ekonomski savet, čiji će glavni zadaci biti sklapanje kolektivnih ugovora u privatnim preduzećima i nalaženje načina da se bar smanji odlazak kvalifikovanih radnika u inostranstvo.

Za poslodavce u Pančevu je odlazak kvalifikovanih radnika u inostranstvo trenutno problem broj jedan, jer se već oseća njihov nedostatak na tržištu radne snage. Zbog toga u Uniji poslodavaca smatraju da bi u dijalogu sa sindikatima mogli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da nađu neko obostrano prihvatljivo rešenje.

"Koja je to granica i materijalna, ali i ona ljudska, i zaštita prava radnika. Jer ako se ovde ne oseća sigurnim u svoje radno mesto on će razmišljati o odlasku. Ako se oseća sigurnijim u svoje radno mesto u kompaniji za koju radi, da ima budućnosti da radi, možda će ta sama odluka o odlasku da bude malo teža", kazao je Filip Perić, predsednik Unije poslodavaca Pančeva.

Prvi korak u tom pravcu mogao bi biti zaključivanje kolektivnih ugovora, ali je prethodno neophodno da privatne firme prihvate osnivanje sindikata.

"Suština je u tome što će jedna od osnovnih tema na Socijalno ekonomskom savetu biti i otvorenost poslodavaca ka sindikatima u svojim firmama", saopštio je Milanko Bodiroga, predsednik Saveza samostalnih sindikata Pančevo.

Perić kaže da će kolegama poslodavcima objasniti prednosti sindikalnog organizovanja radnika i sklapanja kolektivnih ugovora.

"Imamo veliki problem da raskinemo ugovor o radu sa radnikom koji ne ispunjava svoje radne obaveze. Isto je tako i sa pravima, ne pričamo samo o otkazima, nego jednostavno da i radnik poznaje svoja prava, a da poznaje i svoje obaveze", rekao je Perić.

Kolektivni ugovori bi bar donekle mogli ublažiti i izražen masovni problem potpisivanja ugovora na minimalnu cenu rada, mada je to više stvar promene zakona, smatraju u sindikatu.

"Suština je u tome što mi danas imamo takve zakonske osnove gde poslodavci vešto manipulišu sa zaradama, sa isplatom zarada. Samim tim što se nalazimo u ovakvoj situaciji, što je izuzetno težak materijalno socijalni položaj, ljudi faktički pristaju na sve uslove samo da bi radili", izjavio je Bodiroga.

Bez obzira na sve probleme koji prate odnose poslodavaca i zaposlenih, za početak bar obe strane izražavaju spremnost na saradnju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.