Paljenje njiva od sledeće godine pratiće satelit

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2019, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paljenje njiva od sledeće godine pratiće satelit

Skoro hiljadu njiva zapaljeno je u tri sremske opštine za samo deset dana u prethodnom periodu pokazuju podaci Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije i Instituta "Biosens" koji na prostoru Vojvodine testiraju sistem pomoću kojeg će preko satelita moći da pronađu one koji su palili strniku na poljoprivrednim zemljištima.

Skoro hiljadu zapaljenih parcela bilo je na teritoriji grada Sremska Mitrovica, ali i u rumskoj i pećinačkoj opštini, a 13 osoba od početka godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izgubilo je život u požarima izazvanih vatrom u njivi. Kako bi se stalo na put paljenju strništa, svako ko izazove vatru na parceli ubuduće će biti snimljen preko satelita.

U staropazovačkoj opštini u prethodnom periodu bilo je manje paljevina u odnosu na lane, a zadatak šest poljočuvara u ovom delu Srema da ukoliko zateknu lice koje pali žetvene ostatke, sačine zapisnik i fotografišu teren uz prethodnu intervenciju vatrogasaca.

Platforma pomoću koje će se otkrivati požari na poljoprivrednim parcelama biće u funkciji od naredne godine i biće povezana sa poljočuvarskim službama, ističu u resornom ministarstvu. Trenutno je u toku testiranje sistema koji je pomoću satelita omogućio pronalazak onih koji su ove godine palili strniku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.