Pajtić: Nisu paralelne institiucije, već zamena komunističkih termina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Avg.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Nisu paralelne institiucije, već zamena komunističkih termina

NOVI SAD - U nacrtu Statuta Vojvodine koji predlaže Pokrajinski odbor Demokratske stranke nema ni govora o paralelnim institucijama, izjavio je za RTV predsednik PIV-a i potpredsednik DS Bojan Pajtić. „Po Ustavu Vojvodina ne može imati policiju, tako nešto nigde ne piše niti bih ja kao doktor pravnih nauka tako nešto stavio na papir" izjavio je Pajtić za naš Dnevnik.

Radna verzija novog Statuta Vojvodine koji su predložili eksperati Demokratske stranke izazvao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oštre kritike opozicije, pre svih DSS-a zato što je ta satranka doživela neuspeh na pokrajinskim izborima i stvaranjem veštačkih tenzija želi da se vrati na političku scenu, izjavio je predsednik Izvršnog Veća Vojvodine Bojan Pajtić za Dnevnik Radio televizije Vojvodina.

Po Ustavu Srbije Vojvodina je obavezna da novi Statut donese do polovine oktobra. Demokrate su predložile nacrt Statuta koji vide kao mogućnost da Vojvodina iskoristi razvojne potencijale, a opozicija kao vid separatizma.

Slobodan Samardžić iz DSS je bio najoštriji, kritikujući elemente državnosti, kao što su pokrajinska vlada, ministri i slično, prepoznajući u tome stvaranje paralalenih organa vlasti, a Milorad Mirčić iz SRS se u istom tonu osvrnuo na predlog za osnivanje centralne banke za razvoj pokrajine i predstavništva u inostranstvu.

Potpredsednik DS i predsednik IVV Bojan Pajtić, koji je pretrhodnih dana dao više intervjua o tome, u izjavi za RTV tvrdi da se DSS i radikali bave nečim što je radna verzija Statuta koju nisu ni videli, o čemu tek treba da se usaglasi 12 stranaka koje čine većinu u pokrajinskom parlamentu, da ga prihvati pokrajinski a nakon njega i republički parlament. On takođe tvrdi da u predlog demokrata nema ni govora o paralelnim institucijama.

-Po Ustavu Vojvodina ne može imati policiju, tako nešto nigde ne piše niti bih ja kao doktor pravnih nauka tako nešto stavio na papir - izjavio je Pajtić za naš Dnevnik.

Pajtić zapanjujućim smatra opoziciono tumačenje terminološke promene naziva pokrajinskog izvršnog Veća u pokrajinsku Vadu, da je reč o stvaranju države u državi i na to odgovara, da je reč o „zameni komunističkih termina koje svet ne razume".

Mnogo važnije od terminologije, jeste pitanje ovlašćenja, a Vojvodina može samostalno da odlučuje samo o grbu i himni, kaže Aleksandar Popov direktor Centra za regionalizam. On tvrdi da je Koštuničina vlada 2005. u svom konceptu ustava predvidela veće ingerencije pokrajini, od Nacrta Statuta koji nudi DS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.