Pacoli odustao od posete Novom Pazaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2018, 04:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacoli odustao od posete Novom Pazaru

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli odustao je od današnje posete Novom Pazaru, piše prištinski portal "Indeksonlajn" pozivajući se izvore iz Pacolijevog ministarstva.

U tekstu se navodi da "iako je objavljeno da će ministar spoljnih poslova ići tamo kao građanin Kosova, to se neće desiti".

Prištinska "Gazeta ekspres" prethodno je objavila da je Vlada Srbije odbacila zahtev Pacolija da poseti Novi Pazar.

Kako se navodi, njegov zahtev >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je odbijen "u poslednjem trenutku", a iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova poručuju da će o tome obavestiti evropsku komesarku za spoljnu politiku Federiku Mogerini i druge međunarodne organe.

"Ovaj slučaj ponovo pokazuje da Beograd nije posvećen poštovanju sporazuma iz Brisela i izaziva nepotrebnu, lažnu napetost kako bi sprečio posete visokih zvaničnika Kosova. Ne sme biti dozvoljeno da mentalitet vlasti u Beogradu ometa evroatlantski napredak i mir na Zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju kosovskog ministarstva, prenosi Gazeta.

Pacolija je, inače, BNV Sulejmana Ugljanina pozvalo u posetu u svojstvu ministra spoljnih poslova Kosova, koje Srbija, naravno, ne priznaje.

Brnabić: Čelnici BNV da poštuju zakone svoje države

Predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je u poseti Sjedinjenim Američkim Državama, upozorila je jutros čelnike Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) da poštuje zakone svoje države, a pre svega Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji zabranjuje članovima Saveta da se bave politikom.

Brnabićeva je naglasila da nacionalni saveti predstavljaju sve pripadnike jedne nacionalne manjine, a ne pojedinačne političke partije ili interese u čije ime ne mogu nastupati.

"Pozivati direktore škola u Novom Pazaru, kao što je neko ispred Bošnjačkog nacionalnog veća uradio, na neki događaj koji se naziva "svečanom sednicom Bošnjačkog nacionalnog veća", a povodom dolaska osobe koja sebe naziva "ministrom spoljnih poslova" naše Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, predstavlja jasno i flagrantno kršenje zakona Republike Srbije i zloupotrebu funkcije i mandata nacionalnih saveta nacionalnih manjina", naglasila je premijerka.

Brnabićeva ističe da, i kao predsednica Vlade Srbije i kao predsednica Republičkog saveta za nacionalne manjine, upozorava čelnike Bošnjačkog nacionalnog veća da ne zloupotrebljavaju nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

"Ovakve inicijative u direktnoj su suprotnosti sa svrhom postojanja i delovanja nacionalnog saveta. Pozivam čelnike BNV-a da se uozbilje, da budu odgovorni, pre svega prema građanima koje predstavljaju, da ne sakupljaju jeftine političke poene na račun stabilnosti i da ne zloupotrebljavaju toleranciju i razumevanje Vlade Srbije", kaže se u reagovanju predsednice Vlade.

"Srbija je primer poštovanja prava i sloboda nacionalnih manjina, a obaveza Vlade je da zaštiti predstavnike nacionalnih manjina od neodgovornih pojedinaca u nacionalnim savetima da bi nastavili da jačamo naše društvo kao ravnopravno i inkluzivno", naglasila je premijerka Brnabić.

Vulin: Vlada Srbije nije odobrila dolazak Pacolija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas, odgovarajući na pitanje novinara o najavljenom dolasku Bedžeta Pacolija u Novi Pazar, da Vlada Republike Srbije nije odobrila taj dolazak.

"Svaki pokušaj njegovog dolaska bio bi ilegalan, a zna se kako se postupa sa onima koji ilegalno pokušavaju da dođu na prostor međunarodno priznate, suverene zemlje kakva Srbija i jeste", rekao je Vulin.

Zamolio bih, kaže ministar, da ne pravimo nikakve paralele sa ponašanjem prištinskih vlast.

"Nemojmo zaboraviti - mi smo država, međunarodno priznata, a Kosovo i Metohija su teritorija pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija u skladu sa Rezolucijom 1244. Pacoli kao ministar inostranih poslova ne može da dođe na prostor Republike Srbije, iz prostog razloga što ni Rezolucijom 1244, ni odgovarajućim dokumentima UNMIK-a nije ni predviđeno da postoji bilo kakav ministar spoljnih poslova", rekao je Vulin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.