Ovčarstvo ima perspektivu -  prodaja dobra, a subvencije značajne stočarima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2020, 14:06

Ovčarstvo ima perspektivu - prodaja dobra, a subvencije značajne stočarima

U Kikindi, pretežno ratarskom kraju, ovčarstvo ima svoju perspektivu, imajući u vidu da je prodaja vrlo dobra, a pravo prečeg zakupa državnih oranica, kao i subvencije od 7.000 dinara po grlu, omogućavaju stočarima da nastave sa odgajivanjem ovaca i na severu Banata.

Već decenijama se Kikinđanin Radovan Cucin bavi ovčarstvom i kaže da ga velika ljubav prema ovcama održava u poslu. U pretežno ratarskom kraju kao što je Kikinda, odgajivača ovaca je malo, ulaže se dosta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pomoć države je uvek dobro došla, ali nije redak slučaj kada se proizvodnja isplati.

''Zaista ovce mogu da vrate uloženo. Imam 70 komada grla umatičenih i od države dobijam 7.000 dinara po grlu kao subvenciju. Često prodajemo jagnjad. Cena je do sada bila oko 300 dinara za kilogram, ove godine je nešto niža, oseti se da ljudi štede, ali život ide dalje'', kaže Cucin.

Cucin ima pravo prečeg zakupa državnog zemljišta kao stočar, pa je tako uzeo u posed desetak hektara državnih oranica. Većina roda je za ishranu ovaca, ostatak se proda. Problem jem kaže, nedostatak radne snage, ali i godine ga polako stižu.

''Imam već 65 godina i računam još pet godina da se bavim proizvodnjom ovaca, to bi zaista bilo dobro. Čuvanje ovaca mi nije teško, ali jeste nabavka hrane jer ne mogu da pronađem ljude koji žele da rade. Uradim baliranje svojom mehanizacijom, ali treba bale da se natovare i to mi je problem. Kada sam bio mlađi nije mi predstavljao problem da iznesem 500 bala, ali sada se umorim vrlo brzo i ne mogu više to da radim'', dodaje Cucin.

U domaćinstvu Cucina umatičene su ovce rase vinterberg, a nađe se i po koja autohtona sorta cigaje. Uprkos tome što nema puno proizvođača ovaca, posla i zarade ima, što predstavlja motiv više da se budućnost za ovčarsto stvori i na severu Banata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.