Otvoren 12. Međunarodni novosadski književni festival

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Avg.2017, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren 12. Međunarodni novosadski književni festival

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, otvorio je večeras dvanaesti Međunarodni novosadski književni festival koji je ove godine okupio oko 20 stranih i više od 30 domaćih pisaca, a speciajlni gost festivala je Švedska.

Mirović je tokom pozdravnog obraćanja, podsetio da je Novi Sad oduvek bio grad književnosti i književnika, gde su kroz vekove, živeli i stvarali naši najveći pisci, od rodonačelnika modernog srpskog romana Jaše Ignjatovića zatim Laze Kostića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do Miroslava Antića i Aleksandra Tišme koji su duboko i trajno obeležili našu noviju književnost.

"Kao i književnost sama po sebi, i ovaj festival je manifestacija otvorenosti, brisanja granica i rušenja prepreka među ljudima. Narednih dana, videćete da ovde takvih barijera zapravo i nema i da ste u gradu, pokrajini i zemlji široko otvorenog srca," naglasio je Mirović dodajući da će Pokrajinska vlada uvek podržavati literaturu, umetnost i reprezentativne smotre kakav je i ovaj festival.

Domaćin manifestacije i umetnički direktor festivala, Jovan Zivlak, istakao je da je poezija osnova društvenosti u starom veku i takođe osnova moderne emancipacije, dodajući da je Novi Sad učestvujuću kao „Grad pesnika" u sličnoj manifestaciji još u 19. veku igrao veliku ulogu u emancipaciji naše kulture i našeg društva.

U okviru festivala biće uručena 12. Međunarodna nagrada za književnost Novi Sad i 57. Brankova nagrada.

Programi će se odvijati na Trgu mladenaca, u Biblioteci grada Novog Sada, Svečanoj sali Ogranka SANU u Novom Sadu, klubu "Absolut", na balkonima u Zmaj Jovinoj, restoranu "Marina", u Sremskim Karlovcima, Somboru i Sremskoj Mitrovici.

Otvaranju 12. Međunarodnog novasdskog književnog festivala prisustvovali su i predsednik Matice srpske, Dragan Stanić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta,Zoran Đerić, kao i članovi Društva književnika Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.