Otvaranje izložbe Tolerancija Mirka Ilića u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2017, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaranje izložbe "Tolerancija" Mirka Ilića u Novom Sadu

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, u nedelju 10. decembra u 17,00 časova na Trgu slobode u Novom Sadu, u okviru festivala "Novosadski Winterfest" otvara se izložba plakata "Tolerancija". Izložba autora Mirka Ilića obuhvata 53 plakata dizajnera iz celog sveta.

Izložbu će otvoriti ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat, autor jednog od plakata, dizajner Slavimir Stojanović i istoričarka umetnosti Jelena Banjac.

Na izložbi "Tolerancija" u Novom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Sadu biće predstavljeno 53 plakata najuticajnijih savremenih grafičkih dizajnera iz celog sveta koji su se odazvali pozivu Mirka Ilića, renomiranog grafičkog dizajnera i ilustratora iz Njujorka, inicijatora i autora izložbe, da kreiraju plakate na temu tolerancije, sa zadatkom da plakati sadrže reč tolerancija ispisanu na njihovom maternjem jeziku. Suština projekta jeste prezentacija izložbe u javnim prostorima, na ulicama i trgovima, a ne u galerijama, sa idejom da bude dostupna svim građanima kako bi se ukazalo na značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca.

Reč je o putujućoj izložbi koja je do sada prikazana u brojnim gradovima Evrope i sveta. Sa svakim novim gradom u kome je „Tolerancija" predstavljena, jedan od najistaknutijih dizajnera iz te zemlje uzeo je učešće na izložbi sa svojim plakatom na istu temu.

Značaj izložbe „Tolerancija" jeste u činjenici da su svetski autori na originalan i kreativan način dali umetnički doprinos promišljanjima o globalno važnoj i uvek aktuelnoj temi. Svojim aktivnim učešćem u afirmaciji univerzalnih ljudskih vrednosti, umetnici promovišu mir i toleranciju među ljudima.

Mirko Ilić, autor projekta i jedan od najznačajnijih grafičkih dizajnera sa prostora bivše Jugoslavije, izneo je povodom izložbe svoj stav o netoleranciji u društvu: "Najčešći razlozi netolerancije su pripadanje „pogrešnom" plemenu, „pogrešna" boja kože, „pogrešna" seksualna orijentacija, „pogrešna" religija. Tri od ova četiri „pogrešna" razloga prouzrokovana su rođenjem. A to je nešto za što osoba zapravo nije odgovorna, nije uopće u mogućnosti kontrolirati. Dakle, ne toleriraju te kakav si rođen. Dakle, bolje je da nisi rođen. Dakle, bolje je da ne postojiš, bolje je da si mrtav. Zar to nije užasno?

Uz to, te tri „pogrešne" stvari čine maksimalno 10 odsto naših razlika, u ostalih 90 odsto smo isti. Želimo voleti. Želimo biti voljeni. Želimo sigurnost. Želimo posao, hranu, vodu, krov nad glavom. Želimo dug život sebi i svojoj deci. Zar to nije više razloga za toleranciju nego netoleranciju? Ova izložba bi trebala biti mali vizuelni podsetnik na to."

Pored mnogih čuvenih svetskih imena grafičkog dizajna, na izložbi plakata u Novom Sadu učestvuju i domaći autori – Aleksandar Maćašev, poreklom iz Bečeja, koji danasi živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, Dan Reisinger iz Kanjiže, danas u Izraelu, i Slavimir Stojanović iz Beograda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.