Otkrivena spomen-ploča naučnici Jelici Belović Bernadžikovskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2021, 16:11

Otkrivena spomen-ploča naučnici Jelici Belović Bernadžikovskoj

Otkrivanjem spomen-ploče na novosadskom Uspenskom groblju, obeleženo je 75 godina od smrti jedne od najznačajnijih naučnica i etnografkinja sa ovih prostora, Jelice Belović Bernadžikovske.

Jelica Belović Bernadžikovska bila je jedna od najvećih poznavalaca srpskog narodnog tkanja krajem 19-og veka, autor više od 2.300 bibliografskih jedinica i jedna od prvih boraca za prava žena na ovim prostorima. Inicijativu za postavljanje spomen-ploče pokrenulo je pre pet godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kolo srpskih sestara.

Dušanka Marković, Kolo srpskih sestara kaže"S obzirom da sam istražujući videla da se ne zna gde joj je grobno mesto, ali se zna da je sahranjena na Uspenskom groblju i to baš u ovom prvom polju. Grad je to na našu sreću prihvatio i evo pet godina kasnije imamo obeležje koje će uvek tu biti i koje će pokazivati da je Jelica bila deo našeg grada.“

Spomen-ploča postavljena je upravo u godini kada se obeležava 75 godina od smrti ove istaknute naučnice i etnografkinje.

Dalibor Rožić, Član gradskog veća za kulturu navodi "Drago mi je, da je Kolo srpskih sestara dalo ovu inicijativu Skupštini grada i Grad Novi Sad je realizovao isto preko odbora za sprovođenje inicijative i danas smo u prilici i da ceo taj projekat privedemo kraju, odnosno da otkrijemo spomen ploču.“

Iako radovi ove etnografkinje nisu poznati mnogim sugrađanima, oni su ostavili neizbrisiv trag u srpskoj istoriji, a Kolo srpskih sestara tudiće se da njen lik i delo ne padnu u zaborav.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.