Ognjanovi se 12 godina bave lepim i odgovornim poslom - hraniteljstvom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2019, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ognjanovi se 12 godina bave lepim i odgovornim poslom - hraniteljstvom

Mera zaštite deteta bez roditeljskog staranja, odnosno, deteta koje privremeno ne može da živi sa roditeljima je hraniteljstvo. Prema informacijama kikindskog centra za Socijalni rad, trenutno je u 41 hraniteljskoj porodici smešteno 83 dece. Već 12 godina, Nada Ognjanov iz Mokrina, uz podršku porodice, bavi se, kako sama kaže, odgovornim i lepim poslom – hraniteljstvom.

Uz lepe, ali i manje lepe trenutke, smeh, radost, tugu, 12 godina je brzo prošlo - priseća se Nada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ognjanov. Tokom tih 12 godina, Nada i članovi njene porodice bili su hranitelji 10-oro dece – od jednomesečne bebe, do mladića i devojke pred punoletstvom. Odgovoran, ali istovremeno plemenit posao:

"Jako velika odgovornost, obaveza, jako puno rada, strpljenja. Moraš da im se posvetiš, svakom detetu ponaosob. Meni bi bilo drago da bude što više hranitelja, zato što znam da ima dosta dece kojioj treba pomoć", kaže Nada.

Hraniteljstvo ili porodični smeštaj, kao privremena mera, podrazumeva rešavanje mnogih problema, privikavanje, adaptaciju dece na novo okruženje. Istovremeno, hranitelji moraju da steknu poverenje deteta. Jer, prvi i najvažniji motiv su – deca:

"Ko voli decu i ko ima strpljenja, ko misli da može trebalo bi da radi ovaj posao. Ljubav koju mi dobijemo od te dece, bez obzira koliko se oni naljute kada ih kritikujemo, kaznimo, ili smo izuzetno dobri prema njima, oni nam pruže takvu ljubav da to ne može da se opiše", ističe Nada.

Na teritoriji Kikinde i okolnih mesta, trenutno je u 41 hraniteljskoj porodici smešteno 83 dece. Iako interesovanje potencijalnih hranitelja nije malo, nakon priprema i provera taj broj se značajno smanji:

"U suštini, mi nemamo dovoljan broj hranitelja, ali to nije problem samo našeg, već većine Centara za socijalni rad. Kada procenimo motivaciju i kapacitete da se neko bavi hraniteljstvom, na kraju opet dođemo do nekog manjeg broja hranitelja", napominje Maja Zavišin iz Centra za socijalni rad.

Porodica Ognjanov, Nada i njeni sin i ćerka, nastavlja da se bavi hraniteljstvom. U kontaktu su sa decom koja su u njihovoj kući bila privremeno smeštena. I to je i najveća satisfakcija, kada znaju da su bili prava podrška.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.