Od 1. oktobra počinje sistem E-turista

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2020, 18:26

Od 1. oktobra počinje sistem "E-turista"

Od 1. oktobra počinje sistem "E-turista", olakšica u načinu poslovanja za sve vlasnike turističkih objekata, ali i olakšica za državu u praćenju turista u realnom vremenu.

U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održan je sastanak između predstavnika Grada i predstavnika seoskih domaćinstava gde se razgovaralo o novom načinu funkcionisanja ugostiteljskih objekata i evidencija istih preko centralnog informacionog sistema "E-turista".

Ovim sistemom poslovanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ugostiteljima će biti pojednostavljena prijava i odjava domaćih i stranih gostiju, podnošenje zahteva za kategorizaciju, kao i smanjen broj administrativnih procedura, a država će imati mogućnost da prati kretanje ukupnog broja turista u realnom vremenu. Ova nova odluka se odnosi pre svega na usluge smeštaja u hostelima, prenoćištima, konačištima, konacima, etno kućama, salašima i vilama.

Sva seoska domaćinstva, odnosno hoteli, hosteli, konaci, apartmani i drugi ugostiteljski objekti imaju prilike da od 1. oktobra koriste usluge novog informacionog sistema "E-turista", za lakše poslovanje. Do sada svoje poslovanje su vodili na drugačiji način, i nadaju se da će im ova usluga doneti mnoge administratvne olakšice.

Na teritoriji Grada Sremska Mitrovica ima ukupno 24 kategorizovanih ugostiteljskih objekata, koji će putem portala "E-turista" umnogome unaprediti svoje poslovanje. Nadležni savetuju sve nekategorizovane objekte da se obavezno prijave do 1. oktobra na evidenciju lokalne samouprave i izvrše kategorizaciju, ili će biti izrečene kazne.

Lokalne samouprave su prepoznate kao važni partneri u implementaciji sistema "E-turista", koji ima za cilj suzbijanje sive ekonomije u oblasti turizma i ugostiteljstva, ali i podizanje konkurentnosti Srbije kao turističke destinacije.

Grad Sremska Mitrovica ima u planu da u narednom periodu u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama bude jedna od prvih lokalnih samouprava koja će urediti, odnosno standardizovati, poslovanje domaćih radinosti odnosno takozvani objekti stan na dan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.